Här får hemlösa sova i vinter

I två och en halv månad, och kanske längre, ska motionsgården i Vidingsjö erbjuda värme och skydd för personer som saknar ett ordnat boende.

Fler grupper än EU-migranter kan behöva tak över huvudet under kalla vinternätter.

Fler grupper än EU-migranter kan behöva tak över huvudet under kalla vinternätter.

Foto: Emil Langvad/TT

Linköping2018-12-05 14:00

Beslutet att upplåta uppvärmda lokaler till, framförallt, så kallade EU-migranter har varit föremål för diskussion under flera år. Intresset från de här grupperna för att använda de lokaler som funnits har dalat de senaste åren. En förklaring, som bland andra Stadsmissionen har, är att flera personer som berörs har varit så många gånger i Linköping att de skaffat sig kontakter och nätverk och därmed också övernattningsmöjligheter.

För de som ändå har behov av skydd mot nattkyla, och det kan vara fler grupper än EU-migranter, beslutade omsorgsnämnden vid sitt senaste möte att två omklädningsrum i motionsgården i Vidingsjö ska hållas öppna och också erbjuda möjligheter att kunna sköta sin hygien. Lokalerna ska hållas öppna från klockan 22 till klockan 07 och det finns plats för 30 personer.

Motionsgården i Vidingsjö har tidigare använts för samma ändamål, men användes inte särskilt flitigt. Lösningen fick också viss kritik för att lokalen ligger ganska långt från centrum.

Enligt omsorgskontoret användes lokalerna totalt tio nätter, i vintras, och de användes av mellan sju och tio personer per gång.

Läs mer: Stödet till EU-migranter skärs ner

Tidigare har Linköpings kommun haft ett organiserat samarbete – så kallat idéburet partnerskap – med flera frivilligorganisationer. Bland annat användes Ryttargårdskyrkans gymnastiksal som sovsal under flera vintrar. Det samarbetet upphörde säsongen 2017/18 och det var i samband med det som motionsgården i Vidingsjö började användas.

Inför senaste beslutet har kommunen varit i kontakt med flera organisationer som Linköpings stadsmission, Ryttargårdskyrkan, Pingstförsamlingen och Hjärta till Hjärta för en lösning där organisationerna på kommunens uppdrag erbjuder tillfälligt övernattning. Samtliga organisationer har nekat, de vill istället se ett mera varaktigt stöd som kräver både lokaler och bemanning, ett alternativ har varit att hyra ut lokaler till kommunen. Det har omsorgsnämnden sagt nej till med hänvisning till att kostnaderna inte ryms i nämndens budget. Istället blir det en fortsättning på Vidingsjölösningen.

Lokalerna får användas från 15 december till 28 februari nästa år. Är det en ovanligt kylig vinter så kan den tiden förlängas till sista mars.

Totalt uppges kostnaderna för öppethållandet uppgå till 200 000 kronor, varav 50 000 betalas av omsorgsnämnden. Resterande 150 000 ingår i den hyra som kultur- och fritidsnämnden står för.

– I Linköping lämnas ingen ute i kylan nattetid, kommenterade Tomas Bystedt (L), omsorgsnämndens ordförande, när han fick frågan vid senaste fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!