Det finns två varianter av treårig gymnasieutbildning med fotbollsinriktning på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg. En kallas Nationell elitidrottsutbildning, NIU, och här får i dagsläget 20 elever plats i varje årskull. Utbildningen har funnits i fem år och har fått godkänt för en fortsättning. Dock minskar platserna från 20 till 14. Den andra varianten kallas profilutbildning och är skolans egen. Här går 20 elever i varje årskurs. I NIU ingår också golfutbildning och av totalt 350 elever på skolan så är 140 idrottselever varav 112 i dagsläget går fotbollsprogrammen.
- Målet är att få fram bra fotbollsspelare och det lyckas vi med även om inte alla spelar på högsta elitnivå. Halva a-truppen i Linköpings City i division 2 har gått här och även många i Motala AIF. Sju av elva spelare som spelade för MAIF när de gick upp i division 1 förra säsongen har gått här. Det är få förunnat att spela i allsvenskan och det krävs väldigt mycket för att nå dit, konstaterar Mikael Nord, rektor på det som i dagligt tal kallas fotbollsgymnasiet.
Här formas framtidens fotbollsstjärnor
På fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg utbildas ständigt skickliga fotbollsspelare. Ett bra exempel är Anton Tinnerholm från Brokind som gick utbildningen, hamnade i a-laget hos Åtvidabergs FF och nu spelar Champions League med Malmö FF.
Lucas Öhrn är elev på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg där Mikael Nord är rektor. Lucas stortrivs och Mikael är stolt över utbildningen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!