Här startade ett av de första UF-företagen

På Ånestadsskolan i Linköping drevs ett av de första UF-företagen. Norrköpingsbon Jan Ekermann var en av initiativtagarna till att starta Ung Företagsamhet i Sverige på just den här skolan och Mosstorpsgymnasiet i Skärblacka 1980.

Jan Ekermann tillsammans med Alpha Keita och Lars Håkansson som arbetar med UF i dag. Foto: Carolina Fransson

Jan Ekermann tillsammans med Alpha Keita och Lars Håkansson som arbetar med UF i dag. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Linköping2018-01-24 16:00

- Det började med att jag åkte med min familj till Amerika 1961. Jag jobbade som ingenjör på ett pappersbruk och min hustru var hemma med barnen. Då upptäckte vi att det kom ungdomar som knackade på dörren och sålde grejer. Det visade sig att det var UF:are, eller Junior Achievement som det hette där. Vi blev imponerade av de här ungdomarna, och jag tyckte att det här måste vi ha i Sverige, säger Jan Ekermann.

Han presenterade sin idé för bankdirektörer, företagsledare och kollegor när han kom hem. De gillade hans idé, men trodde inte riktigt på att det kunde vara genomförbart i Sverige.

Det gick några år och så kontaktade Jan Ekermann Robert W Grubbström, professor vid Linköpings universitet, och undrade om han ville vara med och dra i gång det i Sverige. Robert W Grubbström nappade efter gästföreläsningar han gjort i Kalifornien där han kommit i kontakt med Junior Achievement. Han ville prova konceptet i Sverige, och två av hans studenter ville göra ett examensarbete kring Ung Företagsamhet i slutet av 70-talet. Så blev det. Studenterna var i USA och studerade hur man arbetade med det där och utvecklade sedan programmet anpassat efter svenska arbetsförhållanden. Examensarbetet avslutades med en manual som sen, under ett år, provades på Ånestadsskolan i Linköping och Mosstorpsgymnasiet i Skärblacka, och som i sina huvuddrag används än i dag.

Ånestadsskolan och Mosstorpsgymnasiet

Företaget på Ånestadsskolan tillverkade skolkataloger och det blev framgångsrikt. Företaget på Mosstorpsgymnasiet skulle framställa handgjort papper, men det var en lite svårare uppgift.

Året därpå började Ung Företagsamhet uppmärksammas i media som något nytt som aldrig funnits i Sverige tidigare.

Sedan växte det. Den första regionföreningen som nappade på idén om Ung Företagsamhet var Värmland.

- Vi kom i gång 1980. Karlstad kom i gång i mitten av 80-talet. Sedan dess har det blivit en regionförening i varje län, säger han.

"Passade in i bilden"

Jan är i dag 88 år gammal och pensionär sedan 1991.

- Det här är bomull runt hjärtat för mig. Det är större än ni tror. Det kom i gång i en tid när man inte skulle inte hålla på med vinster. Men det började svänga då, det var arbetslöshet och behövdes företag. Då kom det här väldigt lämpligt. Jag hade tur på det sättet att det passade in i bilden. I år är det 27000 ungdomar som driver UF-företag, och under årens lopp sammanlagt cirka 350 000. Var och en kanske har en eller två föräldrar som har läst Ung Företagsamhet och det är många till. Sen har man rådgivare från näringslivet som också sätter sig in i det här, och kunder. Det blir ganska många som blir påverkade av det här tänkandet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om