Helga skapade stormkaos

Många utan ström och inställda tåg.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Linköping2015-12-07 13:37


Strax efter lunch i fredags drog stormen Helga in över Östergötland och orsakade kaos på vägar, inställda tåg och strömavbrott.

Under fredagens eftermiddag tilltog stormen allt mer och SMHI gick ut och varnade allmänheten för att väderlaget skulle bli besvärligt under eftermiddagen och kvällen. Många av länets vägar drabbades då träd föll ner och blockerade körbanan. Bland annat uppstod milslånga köer på väg 50 vid Nykyrka då man blev tvungen att röja upp efter att stormen fällt träd över den hårt trafikerade Bergslagsdiagonalen.

Ett stort antal av Tekniska Verkens kunder blev strömlösa till följd ovädret. Bland annat drabbades de boende i Slaka hårt.

- Vi har arbetat hårt hela helgen, berättar Lana Brunell på Tekniska Verkens kommunikationsavdelning.

Hon uppskattar att drygt ett hundra personer varit i tjänst under stormen Helgas härjningar.

- Vi har fortfarande personal ute och då handlar det i de flesta fall om att man röjer upp i skogen och tar bort träd från ledningar. Är man själv ute i skogen och ser träd eller annat som skulle kunna bli ett problem så ringer man oss på 013 20 80 20 och man gör absolut inget själv, fortsätter Lana Brunell och berättar att bland deras kunder så var de som bodde i Katrineholm värst drabbade och det var hela 4 212 utan ström och 556 i Linköping.

Enligt uppgifter från Östgöta Trafiken fungerade pendeltågstrafiken utan större förseningar. Men på sträckan Linköping - Kalmar - Västervik var spåren avstängda under förmiddagen men när röjningsarbetet var slutfört så öppnades spåren igen.

Nu varnar SMHI för att det längre fram i veckan ska bli hårt väder igen senare i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om