Helhetslösning saknas för SFI

Kritiken kring svenska för invandrare (SFI) fortsätter och Socialdemokraterna eftersöker nu en helhetslösning från den borgerliga alliansen.

Socialdemokraternas Eva Lindh vill förbättra SFI:n. Foto: Tommy Pettersson

Socialdemokraternas Eva Lindh vill förbättra SFI:n. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-03-30 06:48


- Vi kan se ett behov av förbättringar inom SFI men vi vet inte vad den politiska viljeinriktningen är just nu.
Vi anser inte heller att vi fick svar på det under kommunfullmäktiges sammanträde i veckan, utan snarare fick vi en beskrivning av hur det ser ut idag, säger Socialdemokraternas Eva Lindh.

Förändring eftersöks
Lindh har, tillsammans med Helena Balthammar och Jessica Ericsson, skrivit en interpellation gällande SFI:n, som debatterades under sammanträdet.
Tanken med SFI är att flyktingar och invandrare ska få lära sig det svenska språket och få möjligheten att bli delaktiga i arbetslivet. Eva Lindh anser att det saknas en bra organisering och helhetslösning vad gäller SFI.
- Det är klart att det finns goda aspekter i hur det ser ut idag, men det är alldeles för spretigt, säger Lindh.

Peng för snabbhet
Med en inriktning som utgår från varje individs förutsättningar tror Lindh att det går att uppnå goda resultat.
- Alliansen införde en slags "snabbhetsbonus" vilket innebär att om du tar dig igenom SFI:n fort så får du pengar för det. Dessa pengar borde istället läggas på att förbättra kurserna, säger Lindh.
Människor har olika förutsättningar i ryggen och därför kan bonusen ses som ett skevt och orättvist belöningssystem. Fort är inte alltid den bästa vägen, menar Lindh. Istället tror Lindh på att samordna insatserna och hitta sätt och möjligheter att koppla ihop teori och praktik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om