Slaka hembygdsförening är ett bra exempel på en aktiv ideell förening som tar sin uppgift på allvar. Man bedriver en omfattande verksamhet och samlar in maskiner och saker i en gammal loge för att kommande generationer ska få se hur man levde förr i tiden.
Värdefullt köp
För några veckor sedan såldes Slaka Prästgårds hembygdsgård av kyrkans egendomsnämnd för det facila priset av en krona. Lyckliga köpare av hembygdsgården var Slaka hembygdsförening som tidigare har hyrt gården och området där man bedrivit sin verksamhet. Det kändes nog extra bra i år för hembygdsföreningens ordförande Britt-Marie Sigurd och hennes medlemskamrater att hälsa välkomna till den årliga hantverksmässan i Slaka i helgen.
- Det känns jättebra för nu blir det en bättre sammanhållning i föreningen. Förr om åren har vi inte kunnat veta om vi ska få hyra och det har inneburit en osäkerhet i vår verksamhet men nu äger vi alltsammans, säger en stolt Britt-Mari Sigurd vidare.
Hembygdsgård köpt för en krona
Det svenska kulturarvet bärs till stora delar upp av ideella krafter inom föreningslivet och församlingar. Det är ofta hembygdsföreningar som värnar om sig egen orts historia genom att förvalta byggnader samt spara på gamla redskap och föremål.
Britt-Marie Sigurd framför föreningen cafébygnad.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!