Hemsjukvården flyttas till kommunerna

Kommuner och landsting har flyttat verksamheter fram och tillbaka en del under åren. Senaste växlingen handlade om kollektivtrafikens överflyttning från primärkommuner till landsting.

Linköping2012-02-07 07:44

På 1990-talet växlade man ansvar inom äldreomsorg och psykiatri med ett resultat som få instanser är missnöjda över.
Dessa erfarenheter plus en noggrann förberedelse gör att man nu vågar göra ytterligare en överflyttning från landstinget till kommunsektorn.

God kommunal beredskap
Den förste januari 2014 är det mening att kommunerna ska ta över ansvaret för hemsjukvården i Östergötland från landstinget. Syftet är att patienterna ska få en hemsjukvård med större kontinuitet och bättre helhetssyn när ansvaret samlas hos en och samma huvudman. Det är politiker från alla kommuner och landstinget i Läns-SLAKO, kommunernas och landstingets samrådsorgan i vård- och omsorgsfrågor som nu fattat ett inriktningsbeslut på hur ansvarsfördelningen mellan kommunerna och landstinget ska se ut. En av dem som varit med och fattat beslut från kommunhåll är Linnea Darell kommunalråd i Linköping och hon anser att man är väl förberedd i kommunen.
- Ja, vi har haft en föredragning på planeringsutskottet idag som visar att vår beredskap är god, och det finns också en god samstämmighet både inom professionen och i politiken att vi inte bara ska lyfta in eller ta emot utan också skapa en organisation tillsammans med den som vi redan har så att helheten blir en bra hemsjukvårdsorganisation, säger Linnea.
- En skatteväxlingen ska göras och det är en grannlaga uppgift i sig. Ambitionerna är naturligtvis att vi ska vara överens om skatteväxlingen med landstinget. Vi har ju lyckats med det tidigare så det kommer säkert gå bra den här gången också, menar Darell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om