Hemtjänst ingen självklarhet

Under måndagen besökte representanter från systerorten Palo Alto Linköping för att bland annat diskutera äldreomsorg och miljö.

Barbara och Joe Evans som delar på presidentskapet för Linköpings systerort i Palo Alto är här för att lära sig mer om svensk äldreomsorg och miljö.

Barbara och Joe Evans som delar på presidentskapet för Linköpings systerort i Palo Alto är här för att lära sig mer om svensk äldreomsorg och miljö.

Foto:

Linköping2013-05-14 06:40


Besöket inleddes på äldreboendet Aspen där delegationen fick lära sig om hemtjänstens roll.
- Att människor kan få hjälp i hemmet och att kommunen sköter det är fantastiskt, säger Barbara Evans, som tillsammans med Joe Evans delar på presidentskapet för Palo Altos vänförening. Hon säger sig vara imponerad av det svenska sättet att ta hand om sina äldre i hemmiljön.
I USA finns ingen hemtjänst och vill man ha hjälp finns oftast bara olika privata alternativ som kostar mycket pengar.
- Vi kan inte göra vad ni gör, för pengar saknas. Å andra sidan vet jag att ni betalar skatt för att kunna ha det så här, säger Barbara Evans.
Med sitt besök i Linköping hoppas man kunna föra med sig kunskap tillbaka till Palo Alto om hur det fungerar i andra länder.
Än så länge är de nöjda över vad de sett i Linköping.
- Vi är ju en förening och sitter inte på någon direkt makt, men vi har ju möjlighet att informera människor om att det finns andra sätt att göra saker på, säger Barbara Evans som själv bland annat kommer att skriva artiklar om det hon lärt sig under besöket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om