Höga partikelvärden i Linköping

Utsläppen av växthusgaser i Linköping motsvarade 4,9 ton per person under 2009 och den visar inte på någon tendens att minska. Det visar statistik som presenterades av Naturskyddsföreningen i veckan.

Hamngatan är hårt belastad och här överskreds partikelnormen.

Hamngatan är hårt belastad och här överskreds partikelnormen.

Foto:

Linköping2012-01-02 08:00


Tidigare har luftmätningar på Hamngatan i Linköping visat att även miljökvalitetsnormen för partiklar har överskridits under 2011. Både växthusgaser och en hög partikelförekomst är betydande miljöbovar i våra svenska städer.

Generella slutsatser
Under 2010 ökade utsläppen i Sverige kraftigt på nationell nivå vilket gör att utsläppen av växthusgaser ökade även i Linköping. På sikt måste utsläppen minska till nära noll.
- Om vi ska undvika omfattande klimatkatastrofer krävs kraftfulla styrmedel för en total omställning av samhället. Både hushåll, företag och kommuner kan spara pengar på att energienergieffektivisera och minska användningen av fossil energi, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen och fortsätter.
- Tyvärr tar det orimligt lång tid att få den lokala utsläppsstatistiken men eftersom det var en kraftig ökning nationellt 2010 så kan vi utgå från att utsläppen ökade också i Linköping, säger Svante Axelsson.

Sju ton per skalle
Under 2010 ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser från 6,4 till 7,0 ton per invånare och år. Om man tar hänsyn till konsumtionens klimatpåverkan var utsläppen i Sverige omkring nio ton per invånare. På sikt måste utsläppen minska till nära noll per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om