Högervågen svepte över Europa

Det var en nervös och spänd Aleksander Gabelic som deltog i sossarnas valvaka nere på krogen Champ i söndags. Strax före midnatt stod det klart att partiet hade gjort ett ungefär lika dåligt val som förra gången det begav sig 2009.

Under onsdagen blir helt klart om Gabelic kommer med till Bryssel.

Under onsdagen blir helt klart om Gabelic kommer med till Bryssel.

Foto:

Linköping2014-05-27 07:02


När dessa rader skrevs var det inte klart om Gabelic tar plats i Europaparlamentet.
Drygt 25 procent krävs det för att socialdemokraterna ska få sex kandidater och då är Aleksander med på den politiska banan.
Under måndagen inledde länsstyrelserna den slutliga rösträkningen och då räknas alla röster igen tillsammans med personröster. När räkningen är klar fastställer Valmyndigheten på grundval av valresultatet vilka ledamöter och ersättare som tar plats i Europaparlamentet.

Intensiv kampanj
Socialdemokraterna i Östergötland får exakt samma resultat som valet 2009 och i antalet röster sett ökar då Socialdemokraterna med 4 500 röster i länet. Nu hänger det på tiondelar av procent när poströsterna väl är räknade och när personkryssen är klara kanske dessa kan bättra på Gabelics chanser ytterligare.
- Vi får vänta till tisdagen eller till och med onsdagen för att vara helt säkra på platsen, säger Aleksander Gabelic vidare.
- Det har varit en väldigt bra valrörelse och jag har åkt runt i halva Sverige de senaste två månaderna.
Vi har knackat dörr, varit med på torgmöten och pratat med folk i gammal god folkrörelsetradition. Jag har gjort vad jag kunnat och nu får jag se vad väljarna säger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om