Höghastighetstågen rullar 2032

Ostlänken - var god dröj.

Kristina Edlund och Lars Stjernkvist är inte oroliga för att Ostlänken ska bli försenad. Foto: Lina Karlsson

Kristina Edlund och Lars Stjernkvist är inte oroliga för att Ostlänken ska bli försenad. Foto: Lina Karlsson

Foto:

Linköping2015-11-24 08:46


Elaka tungor sprider på bygden att Ostlänken kommer att bli försenad med minst två år och att det dessutom för Linköpings del kan handla om att man drar höghastighetsspåret och därmed också stationsbyggnaden utanför Linköpings stadskärna.

Hur det är med den saken får vi nog vänta till nästa år för att veta sanningen.

Den förste februari 2016 ska förhandlingarna mellan stambanans kommuner och Sverigeförhandlaren samt Trafikverket dra igång.

Innan dess är ingenting säkert.

Just nu pågår så kallade samtal mellan parterna. Dessa samtal handlar om sträckning och där av följt en konkret tidsplan för byggstart av Ostlänken.

Just byggstarten har varit diskuterat inte minst på grund av att Trafikverkets projektchef för ostlänken, Ali Sadeghi, skickat ut ett informationsbrev till fastighetsägare inom länkens planeringskorridor.

I brevet informerar han att de "arbeten" som sätter igång 2017 endast är förberedande karaktär och kopplat till godshanteringen i Norrköping.

Ali Sadeghi berättare vidare i brevet att en reell start av själva järnvägsbygget börjar tidigast vid årsskiftet 2019-2018.
Projektchefen hävdar dock att de första tågen ska kunna rulla enligt plan år 2028 som man tidigare har utlovat.

Även här talar elaka tungor om någonting annat, nämligen att tågen rullar säkert 2028 men inga höghastighetståg utan det blir nog tidigast år 2032 som det kan ske.

- Trafikverket, Sverigeförhandlaren och vi från Linköpings kommun arbetar för närvarande intensivt i konstruktiva samtal sedan i somras, säger Kristina Edlund bestämt och fortsätter.

- Det finns olika alternativ i våra samtal där vi från kommunens sida förespråkar en tunnel och sedan finns även alternativen bro respektive ett förbispår som Sverigeförhandlaren har lagt fram.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om