Nils Holgerssons-gruppens slutrapport visar att priserna fortsätter stiga och att det skiljer väldigt mycket mellan kommunerna. Slutrapporten, som slår ihop taxorna och avgifterna för el, värme, avfall och vatten, visar att priserna har höjts med i snitt fyra procent i år. Detta är anmärkningsvärt då övriga priser i samhället nästan stått still.
Drabbas
– Problemet är så klart att hyresgästerna blir drabbade av de ständigt ökade priserna. Det finns ingen konkurrens och hyresgästerna är låsta och deras möjlighet att påverka är obefintlig, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost. Han fortsätter:
– Det är inte heller någon större skillnad om det är privata hyresvärdar eller den, så kallade, allmännyttan. De kommunala bolagen verkar inte heller särskilt intresserade av att ha bostäder med låga hyror. Rapporten visar att priserna skiljer kraftigt mellan kommunerna i Östergötland. På ett år betalar man nästan 6 000 kronor mer i Ödeshög än man gör i Linköping.
Tänk dig för
– Skillnaderna är så stora att kommuner som Ödeshög bör tänka sig för. Hyresgästerna kanske inte kan påverka taxorna, men de kan välja vilken kommun de bor i, säger Björn Johansson vidare och menar även att man i och med ökade hyror ser ett växande eller i vart fall begynnande samhällsproblem.
– Det handlar oftast om personer och familjer som inte har någon större inkomst och kanske får lägga nästan allt de tjänar på att bara bo. Man blir trångbodd med allt vad det innebär av rubbad studiero för de som går i skolan, sämre dygnsvila och mycket mera.
Flyttar bostad
I Nils Holgerssongruppens undersökningar "förflyttas" en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa de prisskillnader som finns mellan olika kommuner och målet är att skapa debatt som kan leda till sänkta priser för kunderna.