Hon är kritisk till Borgs grupp

Skilj på partipolitik och det som sker i kommunens regi. Det säger Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet. Nu kräver hon svar på vilka regler som gäller för det kommunens tjänstemän kan användas till.

Jessica Eek (V) och Niklas Borg (M).

Jessica Eek (V) och Niklas Borg (M).

Foto: Annica Hesser/Johnny Gustavsson

Linköping2019-08-29 14:00

Bakgrunden till frågan – eller interpellationen som det heter i det här sammanhanget – rör den grupp som kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) satt ihop som ska tänka nytt kring det som brukar kallas utanförskap. Gruppen består till största delen av opolitiska tjänstemän samt fyra politiker. Tre från M och en från KD.

Jessica Eek är kritisk och hävdar att Moderaterna utnyttjar kommunala tjänstemän för det egna partiets syften. Hon undrar om hon som gruppledare kan skicka frågan om att få använda tjänstemän som kan fullfölja vänsterpartiets projekt.

– Det är viktigt att hålla rågången mellan partipolitik och det som sker i kommunens regi. Här har man missat det och det vill vi visa, säger Jessica Eek.

Även om hon i grunden tycker att själva syftet med gruppen är bra, tycker hon att det arbetet borde lagts under Arbetsmarknadsnämnden eller under kommunstyrelsen, för en bredare representation och därmed insyn.

– Ska man använda kommunala resurser måste man grunda sådana här projekt politiskt.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) som tagit initiativet till gruppen anser inte att det handlar om partipolitik utan menar att gruppen är sammansatt av personer som har, erfarenhet, intresse och kunskap i frågorna.

– Själva arbetet bedrivs av mig som kommunstyrelsens ordförande och medför inga kostnader annat än att vi bjuder på kaffe under mötena, säger han.

Han tillägger:

– De förslag som gruppen kommer fram till kommer givetvis att processas politiskt inom respektive område.

Interpellationen kommer att besvaras på kommunfullmäktige i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!