Hon är inte nöjd med dubbelmördarens förklaring

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz är inte nöjd med den förklaring som den mordåtalade Daniel Nyqvist har lämnat i förhör. Hon hoppas att motivet ska klarna under rättegången.

Advokat Elisabeth Massi Fritz för familjen Ammouris talan under den kommande rättegången.

Advokat Elisabeth Massi Fritz för familjen Ammouris talan under den kommande rättegången.

Foto: Christoffer Hunt/Privat

Linköping2020-09-03 13:36

– Grymt, hänsynslöst och rått är det som kan sägas om dubbelmordet i Linköping. Ett mord på ett litet försvarslöst barn på väg till skolan och ett mord på en kvinna. Det är uppenbart att offren som valts ut inte kunde värja sig mot angreppet även om de var slumpmässigt utvalda, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder de anhöriga till den mördade åttaåringen Mohamad Ammouri. 

Målsägandebiträdet säger att dubbelmordet är en tragedi som varit förknippad med oro och rädsla för hela familjen Ammouri. 

– För mina klienter har det varit en lång väntan och smärtsamt varje dag i 16 års tid. Det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva lidandet. I går väcktes åtal. Det är en stor lättnad för familjen. Jag vill särskilt rikta ett tack till alla poliser som jobbat med fallet i alla år och aldrig givit upp hoppet att lösa fallet.

Elisabeth Massi Fritz är säker på att Linköpings tingsrätt kommer att fälla Daniel Nyqvist för mord i två fall. 

– Det finns en tilltalad och ett erkännande samt bevis som stödjer erkännandet och det kommer leda till en fällande dom. Påföljden vid en fällande dom lär bli rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det kommer sannolikt bli många års vård, kanske till och med längre tid än ett livstids fängelsestraff.

I förhör har den åtalade lämnat en förklaring till sitt agerande som går ut på att han kände ett inre tvång att döda två personer – då skulle han komma till paradiset. Målsägandebiträdet är inte nöjd med den förklaringen. 

– Det finns många frågor från familjen som de hoppas få svar på under rättegången. Förhören under förundersökningen med tilltalad är fåordiga. Den viktigaste frågan är varför? Hur kunde den tilltalade hålla sig undan i nästan 16 år? 

– Var fanns tanken på de anhöriga och deras lidande? Varför gav han sig inte till känna? Jag är också intresserad av hans motiv. Den förklaring han givit under förhören är ju inte ett svar på motivet. 

Elisabeth Massi Fritz säger att hon kommer att föra familjens skadeståndstalan under rättegången. 

– Nu förbereder jag mina klienter på en kommande rättegång och vi går igenom hela förundersökningen. Mina klienter kommer biträda åtalet och föra skadeståndstalan. 

Rättegången inleds i Linköpings tingsrätt den 15 september.

Advokat Elisabeth Massi Fritz för familjen Ammouris talan under den kommande rättegången.
Advokat Elisabeth Massi Fritz för familjen Ammouris talan under den kommande rättegången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!