Hon ser, förstår och agerar

Shohreh Valikhany är skolsköterska, men arbetar också en dag i veckan som konsultativt stöd i hedersrelaterade frågor åt samtliga skolor i Linköpings kommun.

Linköping2012-10-30 07:43

Se, förstå och agera är hörnpelarna i det arbetssätt som Shohreh lär ut. Ursprungligen från Iran kom hon hit för 20 år sedan och har sett hur samhället förändrats.
- Vi måste förstå och lära oss att se hur vi kan hjälpa ungdomar av idag i deras livssituation. Det kräver nya kunskaper av skolpersonalen, så att vi kan ha ett förebyggande arbete och inte agera först då det är försent.

Ökad uppmärksamhet på barns utsatthet
Hennes uppdragsgivare är de två nämnder, som har ansvar för skolan i Linköping, vilket innebär att hennes arbetsfält inkluderar såväl grundskola, som gymnasieskola och såväl kommunala skolor, som friskolor. Shohreh berömmer media, som har en viktig uppgift i att sprida kunskap om pågående förändringar, där nya kulturer med olika normsystem bryts mot majoritetssamhällets och där barnen ofta riskerar att få sitta emellan. Här är det viktigt att kunna analysera hedersrelaterade frågor som bakomliggande faktorer.
- När jag är ute i skolorna utgår jag ifrån begreppet "utsatthet" och förklarar för lärare och övrig skolpersonal, hur vi lättare kan upptäcka det, om vi lär oss mer om de olika livsvillkor och livsförhållanden, som barnen lever under. Men förståelsen måste sedan också kunna omsättas i handling och då är det viktigt att skolorna har en handlingsplan. Också den kan jag hjälpa till med att skriva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om