Hotellpersonal slog larm – två häktade för koppleri

Personal på ett hotell i centrala Linköping larmade polisen om att det förekom sexhandel. Nu har två personer – en man och en kvinna – häktats för koppleri.

Utredningen om koppleri leds av kammaråklagare Helene Gestrin.

Utredningen om koppleri leds av kammaråklagare Helene Gestrin.

Foto: Fredrik Quist/Arkivbild

Linköping2021-02-08 13:00

Det var i onsdags i förra veckan som hotellpersonal kontaktade polisen och berättade att man misstänkte att det förekom sexhandel på hotellet. 

Vid 17-tiden samma dag slog polisen till och grep tre personer som misstänkta för att ha tjänat pengar på sexhandeln. En av personerna – en 19-årig kvinna – avskrevs senare från misstanken men två personer – en 29-årig kvinna och en 39-årig man – häktades på söndag av Linköpings tingsrätt som misstänkta för koppleri. 

– De två häktade personerna misstänks ha tjänat pengar på sexhandeln. De är misstänkta för att ha exploaterat tre kvinnor i syfte att tjäna pengar, säger kammaråklagare Helene Gestrin, som leder förundersökningen. 

De tre kvinnor som ska ha sålt sex är inte misstänkta för något brott, utan betraktas av polisen som vittnen. Det är ännu oklart hur många personer som betalat för att ha sex med kvinnorna. 

Kammaråklagare Helene Gestrin säger att sexhandeln på hotellet antagligen bara hade pågått under en kortare tid innan polisen slog till. 

– Det här har rört sig om en rörlig verksamhet. Det är vanligt att personer som säljer sex och personer som tjänar pengar på att andra säljer sex rör sig genom landet. De hyr privata lägenheter eller tar in på hotell innan de drar vidare till andra orter, säger åklagaren. 

De bägge häktade personerna nekade till brott under söndagens häktningsförhandling i Linköpings tingsrätt. Så vitt känt är de inte tidigare straffade för liknande brott i Sverige. 

– De säger i förhör att de har kontrollerats av polis i andra delar av landet, säger Helene Gestrin. 

Polisen uppger att en större summa pengar – ett "sexsiffrigt belopp" – togs i beslag i samband med att de misstänkta greps på hotellet. 

Tillslaget mot hotellet sammanföll med att polisen i Linköping genomförde en insatsvecka mot människohandel. Under den fem dagar långa insatsen identifierades 20 personer som misstänks ha köpt sex. 

Så sent som under natten till fredagen rapporterade en polispatrull att fem män, mellan 20 och 65 år gamla, ertappats med att köpa sex på en adress i centrala Linköping. Männen skulle ha köpt sex av två kvinnor. 

Åtal mot de två häktade ska vara väckt senast den 19 februari. Straffet för koppleri är fängelse i upp till fyra år. För grovt koppleri är straffet fängelse i mellan två och tio år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!