Hotet avvärjt denna gång

Fjärrvärmebranschen har under våren känt sig hotad av föreslagna byggregler som kommer genom bland annat Boverkets sätt att mäta energieffektiviseringar. Men nu är man ändå nöjda med ett regeringsinitiativ som enligt uppgift stödjer branschens krav på kundnytta.

Linköping2012-04-02 06:34

Fjärrvärme svarar för omkring hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige och den finns i 270 av landets 290 kommuner. Flera fjärrvärmeföretag samarbetar med industrier på 70 orter för att ta till vara på restvärme. Det är mest i Europa och motsvarar uppvärmning av cirka 200 000 småhus.

Kloka investeringar?
Fjärrvärmen levererar varje år cirka 50 terawatt och Nästan fyra miljoner svenskar får sin värme från fjärrvärme. Linköping och många andra kommuner har gjort kloka investeringar i fjärrvärme som minskar utsläpp och sparar energiresurser. Fjärrvärmen tar till vara resurser som annars går till spillo och värmer 90 procent av alla flerfamiljshus och 80 procent av alla lokaler.
Tekniska Verken välkomnar därför energiminister Anna-Karin Hatts initiativ för att modernisera fjärrvärmen och ser fram emot att jobba konstruktivt för att stärka kundernas ställning och öka tillvaratagandet av restvärme i regionen.
- Utbyggnaden och omställningen av fjärrvärmen från 1980-talet och framåt har varit den enskilt viktigaste orsaken till att Sverige har blivit världsledande när det gäller minskad klimatpåverkan. Det arbetet måste fortsätta. Därför är vi positiva till regeringens initiativ och kommer att arbeta i konstruktiv anda för att ge våra kunder större möjligheter att påverka sin egen situation, säger Klas Gustafsson vice vd på Tekniska Verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om