HSB:s nya utmaningar – bygger ett stort antal bostäder i Linköpingsområdet

I augusti 2016 tillträdde Anders Stjärnberg sin vd-post i HSB Östergötlands och det var en organisation som stod inför stora utmaningar inte minst med tanke den efterfrågan på nya bostäder som finns i regionen.

BakomAnders Stjärnberg och färdigbyggda brf Rotundan växer brf Spelmannen upp. Foto: Tommy Pettersson

BakomAnders Stjärnberg och färdigbyggda brf Rotundan växer brf Spelmannen upp. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-04-11 12:28

I år bygger HSB Östergötland ett stort antal bostäder i Linköpingsområdet ibland annat Folkets Park, Berga och i Vallastaden. Men man bygger även i Mjölby och har även nya bostadsprojekt på andra orter i regionen, till exempel i Motala och Vadstena. HSB har en imponerande projektportfölj där cirka 500 bostäder är i ett planerings- eller byggskede.

Anders Stjärnberg har arbetat i branschen sedan 1996. Efter sin ingenjörsexamen vid Linköpings universitet, arbetade han inom Lundbergkoncernen, bland annat i rollen som vd i ett av deras dotterbolag.
Började sedan på Stångåstaden 2009 där han var fastighetschef och nu är han alltså på HSB Östergötland.
– Bostadsbristen är en prioriterad fråga och HSB Östergötland är och vill fortsätta vara en stark aktör för att skapa bra boenden. Jag har förmånen att leda ett mycket väl fungerande företag med ett starkt varumärke, stark lokal närvaro, intressanta projekt och kompetenta medarbetare och det är väldigt stimulerande, säger Anders Stjärnberg.

HSB Östergötland har cirka 16 300 medlemmar, 145 bostadsrättsföreningar och knappt 1400 hyresrätter. Verksamheten är förlagd till västra Östergötland och sträcker sig till södra Närke. Totalt har HSB Östergötland ungefär 100 medarbetare och koncernen omsätter cirka 300 miljoner kronor.

– Fokus på mitt uppdrag är att, tillsammans med våra medlemmar och medarbetare, se till att bostadsrättsföreningarna erbjuds enkla och kostnadseffektiva tjänster och att utveckla bostadsbyggandet. På så sätt vill jag stärka marknadspositionerna i vår HSB-region från Hallsberg till Linköping.

Ett stort projekt som är inne i slutfasen är den stadsdel som håller på att ta form i gamla Folkets parkområdet i Linköping. HSB har förvandlat ett outnyttjat område till ett modernt bostadsområde i en växande stad som ropar efter nya bostäder.

År 2010 börjades planeringen för HSB:s första bostadsrättsförening i Folkets Park, HSB brf Dansbanan med 51 lägenheter och drygt två år senare började byggnationen och huset växte fram. I oktober 2015 var huset klart och det blev senare miljöcertifierat enligt Miljöbyggnad nivå silver, vilket motsvarar en högre ambitionsnivå än myndighetskrav.

För att ge så goda förutsättningar som möjligt vid nyproduktion och borga för god kvalité har HSB som mål att deras nybyggda bostadsrättsföreningar skall certifieras enligt modellen Miljöbyggnad. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå nivå brons, silver eller guld. HSB har som ambition att all nyproduktion ska uppnå nivå silver.
– På HSB Östergötland är arbetet med hållbar utveckling sedan länge i full gång. Ett led i detta arbete är just att certifiera nyproducerade bostäder enligt Miljöbyggnad. Likaså är miljöcertifieringen ett steg i HSB:s centrala strategi att minska koldioxidutsläppen med 50 procent från år 2008 fram till år 2023, säger Anders Stjärnberg.

År 2010 påbörjades planeringen för HSB:s första bostadsrättsförening i Folkets Park, HSB brf Dansbanan som nu står färdig och inflyttad. Foto: Tommy Pettersson
År 2010 påbörjades planeringen för HSB:s första bostadsrättsförening i Folkets Park, HSB brf Dansbanan som nu står färdig och inflyttad. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om