Hundratals marscherade mot mödradödlighet

Under fredagens internationella kvinnodag marscherade ett hundratal barnvagnar från Biskopsgården till Lilla torget. Det var årets barnvagnsmarsch som pågick för tredje gången i Linköping där syftet är att uppmärksamma och stoppa mödradödligheten.

Barnvagnsmarschen anordnas i Linköping för tredje året, och i Sverige för fjärde året. Syftet är att få politikerna att agera i frågan om mödradödlighet.

Barnvagnsmarschen anordnas i Linköping för tredje året, och i Sverige för fjärde året. Syftet är att få politikerna att agera i frågan om mödradödlighet.

Foto:

Linköping2013-03-09 05:07


I världens fattiga länder är riskerna höga för gravida kvinnor. Varje dag dör 800 kvinnor och flickor till följd av komplikationer med graviditet eller på grund av försvårade aborter. Mödravårdscentraler saknas i hög grad och tillgång till preventivmedel är ingen självklarhet.

Tio procent av biståndet
FN har deklarerat att familjeplanering är en mänsklig rättighet. RFSU, som arrangerar demonstrationen, vill ställa krav på att regeringen bland annat avsätter tio procent av biståndet till reproduktiv hälsa och rättigheter.
- Ett av FNs milleniemål är att minska mödradödligheten med 75 procent. Tyvärr är det just det milleniemålet som har lyckats sämst. Nu har de bara två år kvar på sig att uppnå det målet. De senaste två åren har mödradödligheten sjunkit med 200 fall men den ligger fortfarande alldeles för högt, säger Charles Åkerblom Roskvist, RFSU Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om