Hur fungerar polisen nu?

Polisen omorganiserade sig vid årsskiftet och nu har den varit sjösatt några månader. I det dagliga polisarbetet har det dock inte inneburit några direkta förändringar berättar Joakim Jäderstig så både är spaningsledare, ibland annat för mordet på Slöjdgatan, och ställföreträdande polisområdeschef.

Joakim Jäderstig jobbar vid Polisen i Linköping. Foto: Max Elofsson

Joakim Jäderstig jobbar vid Polisen i Linköping. Foto: Max Elofsson

Foto:

Linköping2015-05-23 04:05


Numera är hela Sverige ett polisområde och här i Östergötland är det Robert Wallén som är chef, över sig har han Ulrika Herbst som är chef för hela regionen och i Linköping är Anna Lindqvist chef. Joakim Jäderstig är till förordnad ställföreträdande polisområdeschef om man ska vara helt korrekt och han är då spaningsledare för ett flertal grova brott, det senaste är mordet på Slöjdgatan där en 24-årig man blev dödad.

Ingen skilland
- När det gäller det dagliga polisarbetet, vare sig det gäller grova brott, snatterier eller trafikövervakning, så är det ingen direkt skillnad mot hur vi arbetade innan omorganisationen utan vi har samma förhållningssätt när vi är ute och arbetar. Jag skulle nog vilja påstå att det inte heller är någon direkt skillnad mot att hur vi jobbar när det kommer till en mordutrednings heller, säger Joakim Jäderstig och börjar berätta om vad det innebär att vara just spaningsledare för ett mord. Något som inte alltid är vare sig spännande eller glamouröst.

Mordkaos
- När ett mord, eller grövre brott just hänt så blir det nästan kaos här hos oss, den som är vakthavande befäl blir fullständigt nerringd av press, de som sett något, de som inte sett något och alla upptänkliga personer.
Därför så måste man avlasta honom och nästen direkt involverar man en pressansvarig som ska serva media på bästa sätt. Samtidigt så har det gått ut ett sms till alla berörda chefer om att det skett ett mord och den som är i tjänst enligt det fastställda schemat ger sig då i kast med att försöka bringa ordning och redan nu starta en utredning, förklarar Joakim Jäderstig vidare och fortsätter berätta om att i ett öppningsskede så kan det vara allt mellan 40 till ett 70-tal personer som arbetar med det inträffade mordet och då både ute på fältet och inne i polishuset. Hur många som är inblandade är dock helt avhängt vad det finns för personal att tillgå, vad som hänt och andra faktorer som spelar in när man bygger ett spaningsteam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om