Hur ska vi hjälpa utsatta EU-medborgare?

Konferensen Vem tigger på våra gator och vad gör vi? väckte hela Sveriges intresse. Över 300 personer samlades i Linköping för att diskutera hur de utsatta personerna ska få hjälp och vilka utmaningar som finns.

Eva Lindh hoppas att de som tigger ska kunna försörja sig i sitt hemland.

Eva Lindh hoppas att de som tigger ska kunna försörja sig i sitt hemland.

Foto:

Linköping2015-02-06 07:52


Hösten 2013 startade Linköpings kommun ett samarbete med Linköpings stadsmission för att stödja tiggarna med mat, rådgivning och härbärgen under vintern. För tio månader inleddes även samtal mellan kommunen och Hjärta till Hjärta. Samtalen ledde till ett samarbete som bestod av två delar - en resa till Rumänien och konferensen.

Insatser under lång tid
-Målet med konferensen är att försöka hitta svar, men framför allt att träffas och diskutera frågan, säger Eva Lindh, ordförande för omsorgsnämnden.
Hon förklarar hur Linköping skiljer sig jämfört med andra kommuner:
-I Linköping har vi gjort insatser under en förhållandevis lång tid. Det har berott på att alla partier har varit ganska överens kring hur vi ska möta utsatta EU-medborgare, med ganska menar jag att SD inte har deltagit i detta. Det är också speciellt att vi har gjort resan och att vi har fört samtalen över våra gränser. Men det är svårt att tala om vad andra kommuner ska göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om