Hyresgäst fick bakslag i förvaltningsrätten

Det har länge pågått en het debatt om de två stora kommunala aktiebolagens funktion och nytta. En del debattörer menar att bolagen inte ska vara en mjölkkossa åt kommunens övriga offentliga åtaganden utan istället leverera el, värme och hyror till ett bra pris.

Linköping2012-01-16 07:42

I förra veckan avslog förvaltningsrätten ett besvär angående Linköpings kommuns bolagsordning. Den klagande medborgaren och hans ombud, Hyresgästföreningen Sydost, fick alltså inget gehör för sina synpunkter på lagligheten i den nya bolagsordningen.

Mot aktiebolagsordningen?
Ärendet gällde en prövning om kommunfullmäktiges beslut den 29 e mars 2011 var förenligt med kommunallagen.
Den överklagande parten ville att beslutet skulle upphävas i de delar som avser de gemensamma ägardirektiven till de helägda kommunala bolagen Stångåstaden samt Stadshus AB.

Grund för hyreshöjning?
I besväret hävdar man att den årliga värdeöverföringen från kommunalt aktiebolag till primärkommunen strider mot bland annat lagen om allmännyttiga bostadsaktiebolag.
Man menar att ägardirektivets bestämmelser om helhetssyn och koncernnytta strider mot bostadsaktiebolagens bestämmelser om att verksamheten ska bedrivas på affärsmässiga grunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om