Hyreshus ska leverera energi

Byggherrarna i Vallastaden fortsätter att tänka nytt och satsa hållbart i den framväxande stadsdelen. Nu bygger NCC en enrumslägenhet som lätt ställas om och bli fem rum istället i anslutning till Linköpings Bomässan 2017.

Linköping2015-07-13 18:01


NCC:s byggarbete har påbörjats och beräknas vara klart hösten 2016. Kostnaden för byggnationen beräknas till 57 miljoner kronor och det är Kjellgren Kaminsky Architecture och POLL arkitektur som har ritat husen.

Socialt hållbar stadsdel

Konceptet prövas på Linköpings Bomässan 2017 för att eventuellt bli verklighet i framtida hyresbostäder i Vallastaden.

Nya familjebildningar kräver mer flexibla bostäder och därför bygger NCC en etta på 55 kvadratmeter kan lätt bli en femma med flyttbara väggar. Bygget görs i nära samarbete med Stångåstaden och White arkitekter i Vallastaden.

- Vi kallar den Drömlägenheten för vi tror att många "nya" familjer önskar sig en sådan. De som är en eller två vuxna den ena veckan kan bli en stor familj med barn i flera rum den andra veckan tack vare väggar som skjuts ut från de fasta väggarna och sängar som lyfts upp ur golvet, säger projektledare Mats Persson på det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.

Hyreshuset levererar energi

Den mobila och ytsmarta bostaden uppförs i en av Stångåstadens två nya hyreshus som NCC bygger med 34 lägenheter i Vallastaden. Här bygger NCC även fyra radhus som invändigt får fyra olika inredningsstilar i kök och badrum, golv, färger och tapeter. Bostäderna kommer att visas upp under bomässan LinköpingsBo 2017. - Ett av flerfamiljshusen blir dessutom ett plusenergihus. I Sverige är det än så länge ovanligt med flerfamiljshus med denna teknik. NCC byggde landets första år 2013 för HFAB i Halmstad. Det här blir Linköpings första hyreshus som ger förnyelsebar överskottsenergi till staden, säger NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck. Bara ett av flerfamiljshusen blir plusenergihus just för att kunna jämföra och utvärdera fördelar med det andra som är ett lågenergihus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om