I dag faller domen mot misstänkte dubbelmördaren

Ska Daniel Nyqvist dömas för två fall av mord eller två fall av dråp? Klockan 11.00 på torsdagen kommer svaret när Linköpings tingsrätt meddelar sin dom i dubbelmordsfallet på Åsgatan.

37-årige Daniel Nyqvist har erkänt att det var han som dödade åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson den 19 oktober 2004.

37-årige Daniel Nyqvist har erkänt att det var han som dödade åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson den 19 oktober 2004.

Foto: Polisen/Arkivbild

Linköping2020-10-01 06:00

När rättegången avslutades den 21 september yrkade kammaråklagare Britt-Louise Viklund på att 37-åringen ska dömas för mord i två fall. Hon anser inte att det finns några förmildrande omständigheter.

– Enligt min uppfattning handlar det helt klart om mord. Omständigheterna är mycket försvårande. Det fanns en viss planläggning, han medförde ett vapen, han letade efter ett lämpligt offer, ett barn som inte kunde göra motstånd, sade åklagaren i sitt slutanförande. 

Daniel Nyqvists advokat, Johan Ritzer, anser dock att det finns anledning att rubricera det inträffade som dråp. 

– Han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet. Det ska räknas som en förmildrande omständighet, sade advokaten när rättegången avslutades. 

Allt pekar på att Linköpings tingsrätt, oavsett hur brottet ska rubriceras, kommer att döma Daniel Nyqvist till rättspsykiatrisk vård. Alla inblandade parter anser att det är den enda rimliga påföljden med tanke att den rättspsykiatriska expertisen kommit fram till att 37-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Advokat Ritzer har i intervjuer antytt att hans klient inte är intresserad av att det blir ännu en rättegång, denna gång i Göta hovrätt. Under rättegången vittande Nyqvist dold bakom en stor skärm och han hade påtagligt svårt att formulera svar på de frågor han fick. 

Domen i Linköpings tingsrätt offentliggörs klockan 11.00 på torsdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!