Först ut är Barn- och ungdomsnämnden som står för drygt en tredjedel av kommunens samlade budget.
Det är också e nämnd som har en elevökning på 400-500 elever per år de närmaste åren, en förskola som behöver byggas ut med minst 400 platser varje år de närmaste åren.
Utredning istället för osthyvel
Istället för att besluta om en procents effektiviseringar ger man sitt eget kansli 23 stycken olika uppdrag som ska titta på vilka effektiviseringar som kan göras utan att kvalitén försämras.
- Vi har lagt en svarsfull budget i en tid som präglas av stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen i vår omvärld. När ekonomin gör en inbromsning globalt blir även Linköping en del av detta och då krävs återhållsamhet, ansvarstagande och tydliga signaler om försiktighet säger Catharina Rosencrantz ordförande i barn- och ungdomsnämnden och fortsätter.
- Vi behöver inte lägga ut några besparingar överhuvudtaget under 2013 och dessutom värnar vi om kvaliteten i förskolan. Internbudgeten innehåller riktade satsningar parat men med stor försiktighet. De satsningar vi gör måste vi klara att genomföra även 2014. De satsningar som nämnden gör ska vara långsiktiga och bygga kvalitet i förskolor och skolor i Linköping.
Inga sparbeting nästa år
Kommunfullmäktige ha tidigare ålagt samtliga nämnder ett sparbeting på en procent för nästa år och två procent för 2014. Nu pågår ett intensivt arbetet med att peka ut var man ska göra de enprocentiga effektiviseringarna för verksamhetsåret 2013.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!