Ingen närkontakt med varg

Kolmården beslutade i måndags att den organiserade närkontakten mellan människa och varg inom parken är avslutad. Det var svaret på Arbetsmiljöverkets Inspektionsmeddelande som kom efter att en ung djurskötare avlidit innanför ett av parkens varghägn.

Linköping2012-10-03 07:25

Enligt den rapport som lämnats in till Arbetsmiljöverket skriver Kolmården att mycket pekar åt att vargarna låg bakom djurskötarens död. Djurparken beskriver i Olycksrapport Varg de omständigheter som finns gällande olyckan samt uppvisar de åtgärder som har företagits för att förebygga olyckor i framtiden.

Nya rutiner
Djurparken har själva valt att offentliggöra rapporten.
- Kolmården har nu kartlagt händelserna den 17 juni. Parken har haft socialiserade vargar i dryga 30 år. De rutiner som reglerar socialiseringen mellan varg och människa har byggt på riskbedömningar och erfarenheter som byggts upp under lång tid. De har fungerat fram till olyckan i juni, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården.
Dödsorsak ej fastställd
I rapporten framgår det att den berörda djurskötaren följt rutinerna som vanligt men att kollegorna misstänkte att något inte stod rätt till då de inte fått kontakt med djurskötaren. Kollegorna som fann henne kunde snabbt konstatera att hon inte var vid liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om