Inkomstklyftorna ökar i Linköping

Så kom då återigen, svart på vitt, bevis för att inkomstskillnader och ojämlikhet fortsätter att sätta spår i Linköpings kommun. I det senaste statistikbladet från avdelningen "Statistik och Utredningar" konstateras det att klyftorna mellan rika och fattiga i olika stadsdelar, inte enbart cementeras utan också fortsätter att öka.

Linköping2013-06-13 06:42

Den disponibla inkomsten ökade med 27 procent i totalt sett Linköping mellan åren 2005 och 2011 och det är ungefär den procentuella ökning som existerar i riket i övrigt. Men ökningen nedbrutet på stadsdelsnivå är en sorgesam historia.

Klassamhällets geografi
Ökningen var störst i Vimanshäll och Berg, där den ligger på hela 33 procent mellan 2005 och 2011 eller uttryckt i kronor; Berg har 454 000 kronor i disponibel hushållsinkomst. Högst disponibel inkomst har de som är bosatta i Ekängen för där har man inte mindre än 595 000 kronor per hushåll att disponera. Men i en del andra stadsdelar har man inte lika mycket pengar att köpa smör, ost och sill för. I Skäggetorp förfogar genomsnittshushållet enbart 174 000 kronor och där har den procentuella ökningen enbart legat på 18 procent över den aktuella perioden.
- Det är givetvis många faktorer som spelar in i att det är så ojämnt i våra stadsdelar. Ålderstrukturer och andelen arbetslösa slår hårt på den disponibla inkomstnivån, säger en icke förvånad men lite bekymrad kommunstyrelseordförande i form av Paul Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om