– Det här är tredje året vi anordnar den här typen av kurs och i år har vi satsat på att få med influenser från hela världen. Vi jobbar ju alla med slöjd och hantverk på olika sätt, och något vi upptäckt är att teknikerna är sig ganska lika, oftast är det bara materialet som skiljer sig åt då man använder det som är lättillgängligt där man befinner sig, säger hemslöjdskonsulenten Nina Bäckman.
Fyra inspiratörer
Under kursdagarna var fyra inspiratörer på plats och delade med sig av sina specifika tekniker. Yuka Kinnami från Japan bjöd in till en verkstad där deltagarna fick tillverka stämplar i trä, men också trycka och vika papper enligt japansk tradition. Leah Njenga-Bohlin delade med sig av sin afrikanska teknik för att väva mattor med ull.
De andra lärarna, Erika Ticona, från Sydamerika, och Nathan Loncheu, från Bangladesh, fokuserade på flättekniker respektive tillverkning av dekorativa reliefer i trä. Utbudet var minst sagt stort för de 16 engagerade deltagarna.
– Det är helt underbart att få ta del av den här inspirationen. Allt från att röra sig i den här slöjdmiljön till att prova på tekniker man annars inte hinner med känns helt fantastiskt. Jag får absolut kunskap som jag kan ta med mig tillbaka till mitt arbete, säger Ellika Kyndel, som är museipedagog vid Norrköpings stadsmuseum.
– Jag kan nog bara instämma. Det är ett perfekt sätt att få med sig lite nya, och framförallt billiga, kunskaper som man sedan kan använda i sin egen verksamheten. Det är oerhört tacksamt, fyller kollegan Sofia Wallin i.
Ett stort utbud
Fortbildningstillfället är bara en del av allt som föreningen Hemslöjden i Östergötland erbjuder. Syftet är att bidra till nya influenser och idéer bland pedagoger runt om i länet. Att som pedagog få dela med sig av det man själv brinner för är också uppskattat.
– Det känns jättebra att kunna bidra med det jag kan. Det är roligt att träffa andra människor som inte brukar använda samma tekniker som jag själv, och jag måste säga att de är väldigt duktiga, säger Leah Njenga-Bohlin.