Inte bara hem- och träslöjd

Mellan Borggården och Stora torget, längs med Storgatan, ligger några fina gamla byggnader med anor från 1700-talet. Här i kvarteret bedriver Hemslöjden i Östergötland diverse kurser, utbildningar, utställningar, en butik och ett galleri. Men här finns också ett säsongsöppet kafé som ligger inne på gården.

På innergården hyr Stina lokaler för sin verksamhet.

På innergården hyr Stina lokaler för sin verksamhet.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-18 16:00

Stina Gunnarsson som driver företaget Just Woods har ansvaret för pop-up kaféet som är öppet under sommaren. Kaféet startade för elva år sedan men gjorde ett uppehåll förra sommaren. Här serveras hembakat bröd, hemkokt rabarberkräm och kavring med ägg och ansjovis på.

Civilingenjör

Östergötlands Läns Hemslöjdsförening är en ideell länsförening som har verksamhetslokaler i kvarteret på Storgatan. Föreningen bildades 1910 och har 100 års erfarenhet av hemslöjdens betydelse som ett uttryck för kvalitet och för hållbarhet.Något som Stina Gunnarsson tagit fasta på i sina lokaler som hon hyr av Hemslöjden. Bredvid pop-up kaféet ligger Stinas showroom och butik, Just Wood där hon visar upp hur otroligt mycket man kan använda trä till.

– Trä är så väldigt mycket idag. Trä är framtidens material inte minst med tanke på det hållbara samhället. Det finns träkomposit som är en blandning av trä och plast.

Det finns textilier av träprodukter och här hänger ett par trosor som är gjorda av trä, berättar Stina Gunnarsson entusiastiskt när hon visar runt i lokalerna.

– Jag tillverkar smycken också och det är väl det som går bäst att sälja. Här till exempel har jag ett örhänge som jag gjort i laser. Storsäljaren, örhänget, kan man scanna av med sin mobiltelefon och då får man information om träprodukter.

Värnar kulturarvet

Stina är utbildad civilingenjör, jobbar 50 procent på universitet som adjunkt i träteknik och driver också företaget Just Wood parallellt med kaféverksamheten.

– Jag tycker att det är fint att vara med och hålla igång traditionen med ett sommarkafé, säger Stina Gunnarsson som kommer att kröna kaféverksamheten med en modevisning nu på lördag där modellerna fantastiskt nog ska vara klädda i kläder av trä.

– Folk frågade hela tiden om sommarkaféet förra året så vi är väldigt glada att Stina driver det i sommar, säger Anders Lindqvist som är ordförande i Hemslöjdsföreningen.

Stina visar upp ett axplock av vad man kan använda trä till.
Stina visar upp ett axplock av vad man kan använda trä till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om