Internt bråk om högstadieskolan

Kommunens mäktiga planeringsutskott har i veckan givit kansliet i uppdrag att utreda förutsättningarna för en ny detaljplan vid Elsa Brändströmsplats och detta drag ändrar därmed förutsättningarna för det detaljplanearbetet som redan påbörjats.

Det blåser upp till politisk storm om högstadieskolan.

Det blåser upp till politisk storm om högstadieskolan.

Foto:

Linköping2013-02-07 07:46


Ytligt sett skulle det kunna vara ett av de många okontroversiella uppdrag som skickas ut från stadshuset med viss regelbundenhet. Men i det här fallet är det definitivt inte på det sättet.
 Ett av stadens största kommunala fastighetsbolag tog för ett tag sedan sig för att föreslå en detaljplaneändring på den fastighet där Elsa Brändströms skola nu ligger. Syftet med ändringen var att kunna bygga ett  äldreboende där detaljplanen förskrev skolbyggnad.
För att få fart på byggplanerna gjorde man upp med kommunens egna och största fastighetsbolag i Linköping om att man även skulle försöka få rum med vanliga lägenheter bredvid äldreboendet.
Detaljplanarbetet startade och ett avtal skrevs under mellan fastighetsbolagen för att utnyttja tomten maximalt. Allting rullade på till dess att man från äldrenämndens sida flaggade för att man inte var riktigt bekväm med planerna på äldreboende. Parallellt med detta sökte barn och ungdomsnämnden med ljus och lykta efter lämplig tomt för en ny stor högstadieskola i centralt läge.

Skola eller boende?
Gamla Komvux lokalerna har stått tomma en längre tid och i den gällande detaljplanen var tomtens ändamål skolverksamhet. Här någonstans klickar rejält det i "informationen" mellan de kommunala bolagen och kommunens verksamhetsnämnder. Arbetet med en  detaljplaneändring till förmån för äldreboende var i full gång och planen stod i begrepp att antas men då slog planeringsutskottet till nödbromsen.
Kommunstyrelsen ordförande Paul Lindvall var tydlig när han och KS-utskottet pekade med hela handen.
- Ja vi har lagt ut ett uppdrag att utreda om det finns möjlighet att bygga en högstadieskola på fastigheten. Vi behöver bygga ut och allt fler elever vill gå i skolan centralt och då måste vi ändra på planerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om