Den egna cyklotronanläggning ska trygga tillgången på radioaktiva isotoper till PET/CT-undersökningar.
Cyklotronen med tillhörande laboratorium är en investering på cirka 55 miljoner kronor och beräknas de närmaste åren producera radiofarmaka för cirka 2 000 undersökningar per år i Linköping. På sikt finns även möjlighet att förse andra sjukhus i landet med radiofarmaka. Samtidigt är utrustningen, i samarbete med Linköpings universitet, förberedd för forskning.
Cyklotronen i Linköping är den femte anläggningen i Sverige som tas i bruk. Sedan tidigare finns cyklotroner i Stockholm, Uppsala, Lund och Umeå. Cyklotronen är en investering på cirka 55 miljoner kronor och beräknas de närmaste åren producera radiofarmaka för cirka 2 000 undersökningar per år i Linköping.
- Den radioaktivitet som används är radionuklider med ytterst kort halveringstid. Det handlar om fluor-18, kol-11 och syre-15, med en halveringstid på mellan cirka 2 timmar och 2 minuter. Dessa radionuklider behöver produceras på plats för att undersökningarna ska kunna tryggas, säger Gunnar Lindblom, ansvarig för onkologisk radiologi, röntgenkliniken US och fortsätter.
- Det har gjort att vi tvingats köpa radiofarmaka från andra länder, varifrån leveranserna ibland har tagit för lång tid eller helt ställts in och medfört att inbokade patienter inte har kunnat undersökas.
Läs mer i måndagens papperstidning
Investering på 55 miljoner
Nu har Universitetssjukhuset i Linköping en egen tillverkning av radioaktiva isotoper i och med att en så kallad cyklotron invigdes i fredags.
Cyklotronen i Linköping är den femte anläggningen i Sverige. Foto: Tommy Pettersson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!