IVO vann över kommunen

Efter att ha uttömt de legala möjligheterna inom Sveriges gränser och med hotet om ett två miljoners vite hängande över sig anpassar sig nu kommunen efter den statliga myndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, IVO´s pekpinnar.

Mikael Sanfridson och Linköpings kommun fick bita i det sura äpplet. Foto: Tommy Pettersson

Mikael Sanfridson och Linköpings kommun fick bita i det sura äpplet. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-06-16 16:00

Kammarrätten gjorde tidigare bedömningen att arbetssättet i enlighet med Linköpingsmodellen, med förenklad handläggning och insatser utan biståndsbedömning, inte är förenligt med gällande lagstiftning och går då på IVO:s tolkning

Var är skillnaderna?

Av domarna framgår istället att alla individuella insatser utan undantag måste föregås av utredning, bedömning och biståndsbeslut samt att en uppföljning ske av alla insatser.

Linköpings kommun ändrar nu därför rutinerna för förenklad handläggning inom hemtjänsten och lättillgängligt boendestöd för personer med psykisk funktionsnedsättning efter att kammarrättens tidigare domar står fast. Samtidigt fortsätter arbetet med att påverka för att Linköpingsmodellen ska vara kvar. 

Men det kostar att följa domarna från kammarrätten. En personalförstärkning om 4,9 miljoner kronor 2016 och 9,9 miljoner kronor 2017 ska öka kapaciteten att klara av att göra biståndsbedömningar.

– Vi kommer att anpassa vårt arbetssätt, men vi tror på Linköpingsmodellen och kommer att fortsätta göra allt vi kan för att det ska vara så enkelt och lätt som möjligt att få stöd. 

Vi är övertygade om att äldre själva kan bedöma sina behov av hemtjänst och vi vill hellre lägga mer resurser på verksamheten än på myndighetsutövningen, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd.

Enkelt och rättssäkert

Personer som är 75 år eller äldre har kunnat vända sig direkt till en godkänd utförare för att få tillgång till hemtjänst. Likaså har personer med en psykisk funktionsnedsättning kunnat få boendestöd utan biståndsbedömning. 

Enskilda har därmed fått tillgång till stöd på ett snabbt och enkelt sätt. Det försvåras nu i och med att högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ge kommunen prövningstillstånd.

– Den som så önskar har alltid rätt att få sin sak utredd och biståndsprövad även i Linköpings kommun. 
Vi vet att många som behöver hjälp uppskattar möjligheten att få stöd utan biståndsprövning. Vi vet också att många skulle avstå från att söka hjälp om det fanns krav på myndighetsutövning i form av utredning och beslut. 

Det skulle vara oerhört synd om detta leder till att människor avstår från att söka hjälp med till exempel missbruksproblematik eller behov av familjestöd. Alla tjänar på att människor i utsatta situationer får hjälp att komma till rätta när motivationen är som störst, säger Mikael Sanfridson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om