Ja till Gripen i första kammaren

Igår tog Schweiziska parlamentet ett första beslutssteg i att köpa 22 Gripenplan för 3,1 miljarder schweizerfranc, (cirka 21 miljarder svenska kronor). Men än så länge är frågan fortfarande under politisk behandling i och med att ytterligare en demokratisk instans ska säga sitt. Den Schweiziska andra kammaren, Nationalrat, ska behandla köpet i juni och då vet Saab med större säkerhet om affären blir av.

Gripen har några avgörande månader framför sig.

Gripen har några avgörande månader framför sig.

Foto:

Linköping2013-03-06 07:45


Köpet av 22 Gripenplan gick alltså igenom med 22 röster mot 20  men det blev ett bakslag i omröstningen hur flygplanen ska finansieras. Det blev endast 23  röster av 46 som var för en finansiering och det krävdes en kvalificerad majoritet för verkställighet i beslutet.

Ständerrat och folkomröstning
Schweiziska köpet av Gripen är strategiskt viktig för Saab med anledning av den koppling som finns till det svenska försvarets beställning av planet samt en utveckling och tillverkning av radar/övervakningssystem.
I juni i år ska parlamentets andra kammare rösta om Gripenplanerna men även där väntas ett ja till affären. Vad som sedan kan komma att hända är att första kammaren får behandla ärendet igen och att en eventuell  folkomröstning måste hållas någon gång under nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om