Jessica Eek (V) fick förnyat förtroende

Jessica Eek valdes i tisdags till gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping. Men hon blev utmanad på posten av Fredrik Hasselgren, fyra på listan.

Jessica eek valdes enhälligt till gruppledare för partiet i ytterligare en mandatperiod.

Jessica eek valdes enhälligt till gruppledare för partiet i ytterligare en mandatperiod.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2018-10-10 21:30

Under den gångna mandatperioden har Jessica Eek lett partiet i kommunpolitiken. På den tiden har hon hunnit bli partiets ansikte utåt. Något som personrösterna visade. Hon fick 594 röster vilket också gav henne en ersättarplats för partiet i riksdagen.

Hon var den enda som nominerades till valet av gruppledare, men så – i sista stund kanske man kan säga – anmälde Fredrik Hasselgren sitt intresse för jobbet.

Inför mötet på tisdagen erkände Jessica Eek att det kändes aningen oroligt.

– Vi får se vad medlemmarna tycker, sa hon då.

Dagen efter mötet är hon nöjd och säger att det inte ens krävdes votering. Valet klarades av med bifallsrop, eller som det brukar kallas; med acklamation.

På sin Facebooksida skrev hon på tisdagskvällen, efter mötet: "Idag blev jag vald till gruppledare för Vänsterpartiet i Linköpings kommun för 2019-2022. Det är lika delar hedrande, skitcoolt och läskigt. Tack för förtroendet."

Att vara gruppledare innebär att partiet kan ha en heltidsarvoderad gruppledare – arvodet motsvarar en halv kommunalrådslön, cirka 36 000 kronor – alltså arbeta med politiken på heltid.

Just den delen har Jessica Eek tidigare varit tveksam till. Hon arbetar nu som sjuksköterska på akuten och skulle gärna se att hon kan fortsätta jobba på sjukhuset även om det blir på en lägre tjänstgöringsgrad än nu.

– Men exakt hur det ska bli för att alla ska bli nöjda blir en fråga för partiet att lösa, säger hon.

Utmanaren Fredrik Hasselgren känner sig inte särskilt ledsen över att ha missat uppdraget som gruppledare.

– Nej inte alls. Jag är däremot jätteglad och stolt över att jag är med i kommungruppen och är glad över att jag fick förtroendet trots att jag inte har så stor erfarenhet av politik.

Ändå valde du att utmana Jessica Eek?

– Det är inget konstigt. Så gör man i politiken. Man testar förtroende, både hos medlemmar och hos väljare. Inget märkligt i det.

Fredrik Hasselgren är ett helt nytt namn i politiken. Han är också relativt ny i Linköping. Har bott här i två år och kommer ursprungligen från Motala.

Han var fyra på Vänsterpartiets lista till fullmäktige och eftersom partiet fick fem mandat i valet har han nu en plats i Linköpings fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!