Johan Lamberth har samlat på julkrubbor i cirka tio år nu. Samlingen består av krubbor som han gjort, som han köpt när han har varit ute och rest till olika länder, krubbor som vänner har köpt i present till honom och som han lånat eller ärvt. När man tittar på väggarna och i montrarna i utställningsrummen på museet kan man konstatera att krubbor går att göra i alla möjliga material. Det är trä, halm, papper, terrakotta, porslin, tyg, choklad, glas... ja, listan kan göras lång.
Dagens julkrubbor
Johan Lamberth berättar att julkrubborna kom till Sverige under 1920-talet.
- På 30- och 40-talet var det vanligt med papperskrubbor. De var billiga så många hade råd med dem. De tog inte heller så stor plats, vilket var bra då man ofta bodde trångt, säger han.
Under 60- och 70-talen kom väggbonader föreställande julkrubbor.
I dag kan man ta ut svängarna och julkrubborna kan se ut lite som man vill, menar han. Han visar en krubba som är köpt från USA förra året. Stallet har solceller på taket, Josef tar med sin smartphone en bild på sig, jesusbarnet och en lattedrickande Maria. Herden, som har med sig en ko som äter glutenfritt och ett får i moderiktig tröja, håller en iPad i handen i stället för en käpp. De tre vise männen kommer med paket, åkandes på segways.
97 uppställda hemma
När Johan Lamberth inte ställer ut krubborna har han de flesta uppställda hemma under jularna. För två år sedan hade han 97 stycken framme samtidigt.
-Jag ställer dem tätt, tätt på pianot, på badrumshyllan, på byrån i sovrummet... ja, där det finns yta över, säger han och ler.
De krubbor som går att hänga hänger han i fönstren, i julgranen och på väggen i hallen. Han har svårt att sluta samla, men ska samlingen växa mer är han nästan bara intresserad av krubbor som på något sätt sticker ut ifrån mängden. När någon frågar honom om han vill ha en gammal krubba som de ärvt eller hittat hemma tycker han att det är roligare om de ställer fram den hemma hos sig.
Med utställningen vill han också inspirera alla som har julkrubbor hemma att plocka fram dem till nu jul. Utställningen på domkyrkomuseet pågår till och med den 4 februari 2018.