Jonas Alvin är Årets kock i Östergötland

Jonas Alvin från Stångs Magasin blev Årets Östgötakock 2017 när man för tolfte året anordnade tävlingen som Östgötamat ekonomisk förening i samarbete med Svenska kockars förening i Östergötland står för.

Jonas Alvin är relativt rutinerad i tävlingssammanhang. Foto: Tommy Pettersson

Jonas Alvin är relativt rutinerad i tävlingssammanhang. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-04-03 10:00

Tävlingen ägde rum i samband med att mässan "Makalöst Gott" , arrangerades för tredje året i rad, på Louis de Geer i lördags. Tävlingen bestod av att fyra kockar tävlade inför publik om den ärofyllda titeln Årets Östgötakock.

Jonas Alvin vann första priset i en stenhård kamp mot de tre andra tävlande,Niklas Hellsing, Wreta Gestgiveri, Marcus Andersson, Matkultur och Robert Wass, Storgården Konferens Gastronomi Relax, Rimforsa.

Jonas fick ta mot 10 000 kronor en prissumma som skänkts av Östgötamat ekonomisk förening och Bråvikens Krögarförening.

Jonas Alvin som jobbar på Stångs idag. Han kommer senast från Speceriet i Stockholm och har arbetat i fler välmeriterade restaurangkök, bland annat WD50 i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. Jonas är själv närproducerad från vår egen region och det är naturligt för honom att värna om traktens livsmedelsproducenter.

Kockarna fick innan tävlingen, anonymt skicka in ett recept och med hjälp av en "Förjury" plockades sedan fyra finalister fram som sedan tävlade mot varandra live under pågående mässan i Norrköping.

Förutsättningarna för tävlingen var att fixa till en förrätt och en varmrätt. De tävlande lagade först en vegetarisk förrätt (lakto-ovo-vegetarisk). Den skulle innehålla Östgöta ägg och någon form av lök från Östgöta Trädgårdshall. Kocken fick själv bestämma om rätten ska serveras varm eller kall förrätt.

Sedan skulle de tävlande laga till en varmrätt bestående av Pluma (kotlettkappa) på östgötsk gris från Eklunds chark, samt någon form av morot från Östgöta Trädgårdshall. I övrigt var det fritt utrymme för egna råvaror i både förrätt och varmrätt, men givetvis också säsongsanpassade och östgötska.

Juryn bestod av ett antal mycket namnkunniga personer. Huvuddomare var Paul Svensson Kock och matinspiratör. Juryn bedömde i sin arbete ett antal saker så som användandes av lokala råvaror, yrkesmässigt handlag, uppläggning o presentation, smak samt textur, Mice en Place o hygien.

Den skriftliga bedömning som skickades med till Jonas Alvin var följande:

"Med en våghalsig förrätt och hög teknik. Rätterna serverades med ett tydligt råvarufokus på ett modernt estetisk manér. Vinnaren har lyckats skapa en måltid som symboliserar den moderna östgötska kokkonsten".

Här är den vinnande varmrätten.Foto: Louise Ridderström
Här är den vinnande varmrätten.Foto: Louise Ridderström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om