Det är några dagar kvar. Jonas Nellsjö tar emot på sitt rum i den gamla tegelbyggnaden på anläggningen där helikopterflottiljens ledning sitter. Snart flyttar han sina saker härifrån och några rum bort i huset. Samtidigt tillträder han en ny tjänst som han strävat efter i många år. Han tar över efter Peder Söderström som ny chef på helikopterflottiljen.
-Sedan tio till femton år tillbaka har jag arbetat utifrån att bli flottiljchef. Det ska bli spännande och jag har en ödmjuk inställning till det. Det innebär nya utmaningar som naturligtvis är förenade med ett stort ansvar, säger han.
Närmast kommer Jonas Nellsjö i från en tjänst som ställföreträdande chef för helikopterflottiljen. Han är därmed väl insatt i sina nya arbetsuppgifter och med många års erfarenhet inom försvaret och på Malmen känner han till garnisonen och sina medarbetare väl.
Uppvuxen i Skåne
Han är uppvuxen i Ängelholm och fascinerades som ung över den skånska flygflottiljen F10 som hade sin anläggning där. Det var någon gång då intresset för flyg väcktes.
-När jag var tio till tolv år var jag mycket vid F10. Jag såg när de hade uppvisningar och vi var ett gäng killar som cyklade i väg för att se dem starta och landa, säger han.
Efter genomförd värnplikt utbildade han sig till helikopterpilot och började arbeta inom arméflyget. Som 23-åring kom han till Linköping och Malmen. Sedan dess har han gått nivåhöjande utbildningar och haft uppdrag i andra städer och länder, men alltid utgått i från Linköping.
USA och Afghanistan
När han för cirka femton år sedan började fundera över ett chefsskap inom helikopterflottiljen ville han samla på sig mer erfarenhet av hur försvaret arbetar, både nationellt och internationellt. 2011 gick han en fyra månaders utbildning i Alabama i USA där han utbildade sig för att flyga Blackhawk Helikopter 16 och möta piloter från bland annat den amerikanska armén, det danska flygvapnet och Förenade Arabemiraten. När han var klar med den utbildningen fick han ansvar för att utbilda flygande personal och var med om att sätta upp ett förband med helikopter 16 i Afghanistan.
-Det var en sådan möjlighet och efter det kände jag att nu har jag nått ett mål. Det var så häftigt att vara med på hela den resan. Jag visste inte hur jag skulle toppa det och jag kände att jag behövde göra något nytt. Då började jag på Högkvarteret i Stockholm, säger han.
Kan gå i pension vid 55
På Högkvarteret blev han kvar i två år och 2016 klev han på sin nuvarande tjänst. Ungefär samtidigt som han slutade på Högkvarteret fick han reda på att tjänsten som chef för helikopterflottiljen skulle bli ledig. Den förste november överlämnar Peder Söderström helikopterförbandet till honom under högtidliga former med musik och fanvakt.
Uppdraget som chef för helikopterflottiljen varar i fyra år och därefter har Jonas Nellsjö möjlighet att gå i pension. Enligt det avtal som gäller för Försvarsmaktens piloter har man möjlighet att göra det vid 55 års ålder, men så länge han hela tiden har möjlighet att utvecklas och ställas inför nya utmaningar vill han fortsätta.
-Du får komma tillbaka och fråga om fyra år hur jag känner då, men just nu känner jag att jag har mycket kvar att göra. Försvarsmakten är en stimulerande arbetsplats att vara på och det finns alltid något nytt att upptäcka, säger han.