Juholts efterträdare utses på fredag?

I helgen har mediebevakningen näst intill stått stilla. Eller med andra ord, Juholts avgång som partiledare har trängt ut i princip all annan nyhetsbevakning.

Lena Micko och hela partistyrelsen har en tuff uppgift fram för sig.

Lena Micko och hela partistyrelsen har en tuff uppgift fram för sig.

Foto:

Linköping2012-01-23 07:43


Det finns förklaringar till det enorma medieintresse som visats under i stort sett hela Juholts tio månader korta ledarskapsperiod.

Statsbärande i decennier
Ett parti som under nittonhundratalet har haft en så pass dominerande ställning i den svenska demokratins historia väcker naturligtvis känslor. Nu genomlider Sveriges största parti, enligt egen utsago, sin värsta kris i modern tid någonsin. Då är fokuseringen på socialdemokratin förklarligt nog total.
Håkan Juholt lanserade till allas överraskning av partiets valberedning som Mona Sahlins efterträdare 2011. Juholts inhopp kom efter en del "falangstrider" och var inte speciellt väl förankrat i partiets grundorganisationer.
När nu Håkan Juholt lämnat uppdraget som partiordförande tar partisekreterare Carin Jämtin över ledningen till dess att verkställande utskottet och ytterst partistyrelsen har behandlat frågan om en tillfällig partiledare fram till ordinarie kongress 2013 eller till en extrakongress.
I går höll partiet verkställande utskott ett möte för att bestämma om den process som ska leda fram till en ny partiledare. VU s möte har föregåtts av telefonkonferenser med partidistriktens ordföranden och partistyrelsen.

Lokala kommentarer
Partiledareavhoppet sker i en tid av fortlöpande förtroendekris där opinionsstödet har minskat kraftigt.
- Det var oundvikligt det som skedde men det var Håkans eget beslut att avgå, betonar Lena Micko, oppositionsråd i Linköping och ledamot i partistyrelsen samt suppleant i partiets mäktiga verkställande utskott.
- Nu får vi lägga alla falangstrider som blockerade partiledarevalet i mars 2011 åt sidan och utse en tillfällig partiledare senast fredag, säger Lena Micko när hon är på väg in till VU mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om