Kalvuddens kollo lever

Om ett par veckor går en epok i graven. Kalvuddens internatkoloni upphör sommaren 2016 men Linköpings kommun har redan påbörjat sitt svåra arbete med att hitta ett ställe som kan ersätta den anrika anläggningen.

Föreståndare Therése Hansson lämnar rapport till Gasten.

Föreståndare Therése Hansson lämnar rapport till Gasten.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-20 11:00

Kalvudden utanför Rimforsa skiftar ägare i november och internatkolonin som har funnits sedan 1925 läggs ned. Även vandrarhemmet som varit öppet ett tjugotalet år upphör därmed. En privat ägare Magnus Lidén från Rimforsa ska använda området för eget bruk.

Avlusade barn

Redan år 1924 köpte Linköpings skollovskoloniförening in området som kallades för Kalvudden och efter att man byggt två "logement", Östan och Västan och ett kök var det dags för invigning. Året därpå kom de första cirka 75 första kolloungarna via ångfartyget Kinda till Kalvudden. Kinda angjorde vid badklippan och det första som barnen fick göra var att röja sly och bliva avlusade. Så småningom tog kommunen över anläggningen och antalet barn minska de successivt i takt med att längden på vistelsen drogs ner.

Resten är historia

Internatkolonin Kalvudden ligger idylliskt inbäddad på en udde vid Lilla Åsunden cirka fyra mil söder om Linköping och idag färdas man ut dit med buss istället för båt.

– På Kalvuddens kollo kan barnen bada, hänga med kompisar, spela fotboll, åka på hajk, fiska, paddla kanot, pyssla och mycket annat. Man bor och lever på Kalvis i 7, 8 eller 10 dagar beroende på vilken klass man går i och vi har fyra olika kolloperioder på en sommar indelat olika åldersgrupper där man börjar en vecka med mellanstadiet och avslutar med högstadieungdomar, säger Therése Hansson som arbetar som föreståndare på Kalvudden.

Verksamheten anordnas av oss på Fritidsverksamheten som är en del av Sektionen för resurs- och stödverksamhet inom Linköpings kommun. Vi har i uppdrag av Barn- och ungdomsnämnden att bedriva internatkoloniverksamhet. Vi har 35 barn och ungdomar i varje period, åldern på barnen och ungdomarna är 10 till 16 år. Kolloverksamheten pågår mellan vecka 24 fram till vecka 30, berättar Therése Hansson som blir historisk när hon slutar i sommar. Hon blir nämligen den sista föreståndaren på Kalvuddden.

Populärt med kollo

Therése och Gasten, alias Steffan Kapellner verksamhetschef för fritidsgårdarna i Linköping sitter på "plattan" och sammanställer en halvtidsrapport och samtidigt sitter personalgruppen i planering inför morgondagens anstormning av barn. Frågan är då om kommunen tänker avveckla verksamheten helt när den sista internatkolonin går i graven.

– Nej vi håller på att leta efter en ersättning för Kalvudden. Det finns inga planer på att lägga ned någon verksamhet inför sommaren 2017, berättar Gasten alias Steffan Kapellner verksamhetschefen för fritidsgårdarna i Linköping.

Från båtbryggan kan man skåda det som en gång var "Björkis", Ett Stokholmskollo.
Från båtbryggan kan man skåda det som en gång var "Björkis", Ett Stokholmskollo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om