Kamp om Garnisonsmuseet

Röda förrådet, även kallat Garnisonsmuseet, står kvar på sin plats vid Garnisonsrondellen och kommer så även göra framöver om Länsstyrelsen får bestämma. För fyra år sedan, närmare bestämt i september 2008, lämnades ett medborgarförslag in av Lennart Agnvik där han argumenterade för att byggnaden bör flyttas till Gamla Linköping/Valla.

Lennart Agnvik lämnade in ett medborgarförslag för fyra år sedan, om att garnisonmuseet bör bli en del av Gamla Linköping.

Lennart Agnvik lämnade in ett medborgarförslag för fyra år sedan, om att garnisonmuseet bör bli en del av Gamla Linköping.

Foto:

Linköping2012-04-12 06:45


Vid den tiden trodde Agnvik att flytten definitivt skulle bli av även om det kunde ta ett par år. Idag står byggnaden ännu kvar.

Tvetydiga skäl
Röda förrådet byggdes 1834 på Malmen utanför Linköping. 1942 flyttades dock huset till sin nuvarande plats. Kåken är byggnadsminnesmärkt vilket innebär att Länsstyrelsen i Östergötland måste godkänna alla förändringar gällande byggnaden och platsen. De förändringar som föreslagits av Agnvik har dessvärre fått ett nekande svar. Att huset är ett byggnadsminne som är kulturminnesmärkt och därför inte får flyttas är ett av skälen som anges till varför flytten inte blir av. Ett skäl som inte verkade tas i beaktande första gången huset flyttades.

Svårtillgängligt
Kontentan av Agnviks övertygelse gällande flytten av museet bottnar i att byggnaden bör vara mer tillgänglig. Även om det stora röda huset syns mer än väl från Haningeleden är läget skapligt avsides. Det är långtifrån självklart hur man kommer fram till museet och för turister är det än mer omöjligt. Vetskapen om att det överhuvudtaget finns är liten och besökarna är få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om