Kan tvingas betala en miljon

Efter tjänstemannabeslut ansökte, i går Socialstyrelsen till Förvaltningsrätten i Stockholm, om ett utdömande av vite för Linköpings kommun. Om beslutet/ansökan gillas av Förvaltningsrätten så småningom kan det innebära att kommunen tvingas betala en miljon kronor i böter om inte socialtjänstlagen följs i de av anmälaren angivna styckena.

På socialkontoret i Linköping analyseras just nu Socialstyrelsens beslut.

På socialkontoret i Linköping analyseras just nu Socialstyrelsens beslut.

Foto:

Linköping2013-05-18 04:05


Redan den 27 juni 2012 förelade Socialstyrelsen kommunen ett  vite på en miljon för att de ville säkerställa gränserna för myndighetsutövning och rena serviceåtagande vilket man ansåg att kommunens verksamheter blandar ihop. Men beordrade samtidigt kommunen att redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att säkerställa lagens nivå. Den 14 december lämnades redovisningen in till Socialstyrelsen och kort därefter en komplettering av handlingarna. Nu visar det sig att man inte är nöjd med Linköpings sätt att hantera frågan och går därför vidare till Förvaltningsrätten.
Linköpings kommun erbjuder sedan flera år missbruks- och beroendevård som en så kallad serviceinsats och denna service kan handla om rådgivning och motiverande samtal, men även innefatta utredning, vistelse på behandlingshem och eftervård. Redan 2009 riktade dåvarande tillsynsmyndigheten länsstyrelsen allvarlig kritik mot Linköpings kommun och framhöll bland annat att biståndsbeslut saknades.
- Socialstyrelsen och Linköpings kommun gör helt enkelt olika tolkningar var gränsen mellan allmänt inriktade insatser och individuella insatser går, säger Peder Ellison som är ansvarig tjänsteman för frågan i Linköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om