"Kärriärboende" för missbrukare

Bygg eller hyr ett "karriärboende" för minst 30 missbrukare. Det nya boendet bör placeras så det inte stör grannarna. - Det ska vara ett enklare och billigare boende. Det är inte meningen att kommunen ska restaurera lägenheter varje gång en missbrukare vandaliserat sitt boende, säger Paul Lindvall (m).

Linköping2005-08-17 06:25

Sociala förvaltningen redovisade förra året ett underskott på 10,6 miljoner kronor, var-av 9,8 miljoner kommer från lägenheter och hyror. Nu letar förvaltningen efter åtgärder för att få ned kostnaderna. Ungefär 400 hushåll har i dag andrahandskontrakt, och cirka 215 står i kö för ett sådant, varav cirka 50 är akutboende. Jämfört med andra kommuner är detta höga siffror. Anledningen är bostadsbrist och att fastighetsägaren ställer höga krav för ett förs-tahandskontrakt. Sedan har kommunen valt en förhållandevis hög servicenivå för dem som inte klarar ett boende på egen hand.

Akutboende
När det gäller gruppen akutboende så handlar det mest om missbrukare. Hanteringen av denna målgrupp uppfyller inte i dagsläget den ambitionsnivå som politiker har för personer som är i behov av boende med stöd. Sociala förvaltningen försöker lösa en del av det akuta boendebehovet för denna målgrupp genom att erbjuda inkvartering i enklare campingstugor med minimal tillsyn. Men denna möjlighet försvinner nu när kommunen väljer att sälja Glyttinge camping.
Varför då inte öppna speciella härbärgen som man har i storstäderna?
- Härbärgen har en så negativ klang. Det låter som om kommunen har gett upp när det gäller missbrukarna. Vi har dessutom ett antal boenden för missbrukare i Linköping, bland annat Tallgården, som drivs av Michael Cocozza.
- Vad jag är ute efter är ett annat billigare boende, säger Paul Lindvall.
Vad då för boende?
- Exakt hur det ska se ut vet andra bättre. Men det ska vara ett enkelt, billigt boende, som inte kostar så mycket att renovera vid skadegörelse. Det ska dessutom ligga så det inte stör de kringboende. Alla är överens om att missbrukarna måste bo någonstans, men man vill inte ha boendet som granne, menar Paul Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om