Kartläggning av gängkriminalitet

Det organiserade buset får allt större utrymme i särskilt utsatta områden i Sverige. Det visar den första nationella kartläggningen av lokala kriminella nätverk som Rikskriminalpolisens underrättelsesektion nu har arbetat fram.

Skäggetorp är ett av de områden som har kartlagts.

Skäggetorp är ett av de områden som har kartlagts.

Foto:

Linköping2014-10-27 07:53


I den nationella översikten av kriminella nätverk, med stor påverkan på lokalsamhället, pekas fem områden ut i Östergötland. Föga oväntat är det stadsdelar i Linköping och Norrköping som pekas ut i rapporten.

Ny brottslighet
Problemen med lokala kriminella nätverk är ett relativt nytt fenomen i Sverige och den brottsligheten har ökat sedan millennieskiftet. I Linköping är det Skäggetorp, Ryd och Berga som omnämns i Rikspolisstyrelsens kartläggning. I Norrköping är det Hageby och Navesta som tillhör de gängkriminellt belastade stadsdelarna.
Den nya brottsligheten uppstår i områden som präglas av utanförskap och hög arbetslöshet. Kartläggningen visar att det handlar om områden med strukturella problem och social utsatthet. I dessa områden får de löst sammansatta nätverken av kriminella ungdomar stort genomslag och deras kriminella agerande påverkar tryggheten och säkerheten i områdena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om