Klimatklivet är ett miljöprojekt som syftar till att uppmuntra investeringar som kan bidra till minskade utsläpp som påverkar klimatet. Det är öppet för företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer att söka pengarna. Regeringen har avsatt pengar – 6,5 miljarder – fram till 2023 till det här ändamålet. Länsstyrelsen agerar mellanhand och avgör vem som ska få pengar.
– Projekten vägs mot varandra så det projekt som har bäst klimatnytta jämfört med övriga sökande får pengar. Det innebär att ett projekt kan bli nekad ena gången men få stödet nästa gång man söker. Det beror helt på vilka andra som söker, säger Oskar Klingvall, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Östergötland.
Den senaste omgången har sökintresset varit jättestort, eller "all time high", som Oskar Klingvall, uttrycker det. Skälen kan vara flera, men ett kan ha med valet att göra.
– Man vet ju aldrig vad en kommande regering kan besluta. Så många passar på när man vet att de här klimatpengarna finns, säger han.
I den senaste omgången fick 18 miljöprojekt dela på de 23 miljonerna. Elva av projekten hör hemma i Linköpings kommun, övriga sju projekt hör hemma i Åtvidaberg, Mjölby, Motala, Finspång och Norrköping samt två projekt i Vadstena. Majoriteten av de projekten handlade om laddstationer i bostadsrättsföreningar.
I Skänninge får en lantbrukare cirka 3,5 miljoner för att ersätta en gammal oljepanna med en flispanna och på så sätt minska utsläppen av koldioxid med nästan 240 ton år.