Köerna borta i äldreomsorgen

Nu verkar det som om kötiderna inom äldreomsorgen har försvunnit i och med att alla som beviljas plats inom äldreomsorgen blir erbjuden en plats inom tre månader.

Mikael Sanfridson kan berätta om den positiva utvecklingen som sker inom kommunens äldreomsorg. Foto: Tommy Pettersson

Mikael Sanfridson kan berätta om den positiva utvecklingen som sker inom kommunens äldreomsorg. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-02-26 17:00

Detta bevisas av ny statistik från Socialförvaltningen. Omsorgskontoret fortsätter nu att följa upp vilken typ av vårdplatser det finns behov av inom kommunen och om det finns ytterligare behov av omställningar av platser.

Max tre månader

När en person vill ta del av äldreomsorg lämnar personen in en ansökan som behandlas av en biståndshandläggare. Det kan handla om till exempel hemtjänst eller omsorgsboende. Om den äldre sedan beviljas omsorg är väntetiden max tre månader enligt lag, vilket Linköpings kommun klarar att hålla sig inom.

- Vi har inga kötider och ska heller inte ha några heller. Vi ska alltid kunna erbjuda anpassat boende och anpassad omsorg efter den äldres behov och fortsätter att bygga ut antalet platser, säger Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden.

I januari 2018 inrapporterades och fördelades det 57 lediga vårdbostäder och omsorgskontoret bedömer att kommunen klarar att matcha behov och efterfrågan. Det gäller bland annat omställningen av ålderdomshemsplatser till vårdbostäder. Kommunen fortsätter även att bygga ut antalet vårdbostäder.

Vänteläge:

Den 29 januari 2018 väntade sju personer på boende i form av vårdbostad och sju personer på servicelägenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om