Koldioxidutsläpp kontra ädelfiske

Kampen om den gamla strömfåran i Ljungsbro går vidare. Den elfte juni behandlade Tekniska Verkens styrelse en utredning om Motala ströms gamla fåra eller som den också kallas Malfors torrfåra.

Malfors kraftstation tappar kraft?

Malfors kraftstation tappar kraft?

Foto:

Linköping2012-06-18 06:49


Vreta Kloster turism, flugfiskeklubben och en rad andra intressenter har under en längre tid försökt få kommunpolitikerna i Linköping och Tekniska Verken att inse värdet av skapa fiskvandringsvägar från Roxen till Norrbysjön i Motala ström.

Alla är positiva?
Samtliga partier i kommunfullmäktige har tidigare svarat på flugfiskeklubbens frågor att de är positiva till att släppa på vatten i strömfåran för natur- och turismutvecklingens skull.
Flugfiskeklubben har flera år verkat för att skapa ett levande vattendrag med strömmande vatten. Det behövs bara att Tekniska Verken släpper på cirka två kubikmeter vatten per sekund in i den gamla strömfåran.
Nu presenteras en beställd utredning som både pekar på svårigheter men ger förhoppningar om att det är möjligt att återskapa den gamla vattenmiljön.
- Tekniska Verken har beställt en utredning som presenterades på vårt senaste styrelsemöte och den tar fram både för- och nackdelar med att återställa fåran, säger Gösta Gustavsson, ordförande i Tekniska Verken, och skickar därmed över bollen till Linköpings kommunstyrelse och dess tekniska nämnd för vidare behandling.

Anders Pettersson och Åke Wester berättar hur den gamla strömfåran skulle kunnna berika bygden vid Jakobslund.
Anders Pettersson och Åke Wester berättar hur den gamla strömfåran skulle kunnna berika bygden vid Jakobslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om