En grupp forskare har i en nyligen publicerad rapport undersökt vilka utmaningar som är förknippade med kommunalt ägande av aktiebolag. Studien heter "Hur styrs och granskas kommunala bolag" och forskarna kommer från Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet. Analyserna bygger främst på en enkätstudie, ett antal intervjuer med ledande partiföreträdare och lekmannarevisorer, samt dokumentstudier.
Bolagen i fokus
I rapportens fokus står en pilotstudie av Norrköpings kommun men de slutsatser som dras är dock allmängiltiga för alla kommuner som äger aktiebolag.
De kommunala bolagen har en viktig samhällsekonomisk roll genom sin höga omsättning och sin roll som arbetsgivare i respektive kommun. Enligt vissa beräkningar omsätter de ungefär 200 miljarder kronor, sysselsätter omkring 48 000 personer och har ett sammanlagt värde på cirka 1 875 miljarder. Men tid efter annan ifrågasätts bolagen från fram för allt borgerliga debattörer och politiker. Studien fördjupar därmed underlaget för den nödvändiga diskussionen om hur kommunala bolag fungerar i en marknadsekonomi. Man tar i rapporten upp den centrala frågan om hur kommunerna sköter uppgiften att styra sina bolag och om de verkligen fyller avsedda kommunala ändamål.
- I ljuset av att exempelvis Göteborgs stad nyligen har beslutat sig för att reformera hela sin kommunala bolagsstruktur så är frågan om hur kommunerna förhåller sig till sina kommunala bolag högaktuell. Inte minst för att uppnå ökad öppenhet och effektivare styrning för att bland annat minimera riskerna för korruption och andra oegentligheter, säger Gissur Oacute; Erlingsson som lett forskningsprojektet.
Kommunala bolag på gott och ont
Det finns ungefär 1 700 kommunala bolag i Sverige och en del av dessa finns i grannstaden Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!