Kommunalare vägras friår

Två hundra av Kommunals medlemmar förvägras friåret på grund av kommunens illvilliga tolkning av reglerna. Det handlar till exempel om undersköterskor, vårdbiträden och kokerskor, som vill ta del av friåret men stoppas av kommunen genom en för nitisk tolkning av reglerna. - I det här fallet är det fråga om en övertolkning från Produktionens sida. Enligt deras sätt att se på reglerna har våra medlemmar inte en chans att komma ifråga för friåret, säger Kim Öhman, ordförande i Kommunals avdelning sektion 3.

"Med de regler kommunen har satt upp för friåret kommer inte en enda av våra medlemmar att ha någon nytta av reformen", säger Kim Öhman, ordförande i Kommunals avdelning sektion 3. Foto: Kenneth Uvegård

"Med de regler kommunen har satt upp för friåret kommer inte en enda av våra medlemmar att ha någon nytta av reformen", säger Kim Öhman, ordförande i Kommunals avdelning sektion 3. Foto: Kenneth Uvegård

Foto:

Linköping2004-12-04 09:58

Linköpings kommun har tagit beslut om egna regler för hur ansökningar om friår ska behandlas. För det första måste den aktuella tjänsten vakansprövas enligt den modell kommunen tog i bruk i våras. Detta för att det i princip är anställnings- och vikariestopp i kommunen. Det innebär att om det finns någon övertalig på någon annan plats i kommunen som skulle kunna ta över tjänsten, beviljas inget friår. Det kan till och med bli så att den som ansöker om friår kan få besked om att tjänsten inte skulle återbesättas om hon eller han av någon anledning skulle säga upp sig. Inte heller då beviljas friår.

"Inga möjligheter"
- Våra medlemmar har inga möjligheter, säger Kim Öhman, vars medlemmar tillhör yrkeskategorier där det arbetar många vikarier och deltidsanställda.
- Som grädde på moset har cheferna förbjudits att skriva på ansökningarna till arbetsförmedlingen. Det innebär att de inte ens kan ställa sig i kö för friåret.
- Kommunen har övertolkat reglerna. Det är nämligen först när friårsansökningarna passerar alla nämnda regler som cheferna skriver på, suckar Kim Öhman.
Ansökan ska sedan gå vidare till länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingen. För att friåret sedan ska bli verklighet, krävs att det finns en person som kan ersätta arbetstagaren under friåret. Alltså en långtidsarbetslös, arbetshandikappad eller invandare. Den grundläggande tanken med friåret från regeringens sida är nämligen att få in dessa grupper på arbetsmarknaden.

200 vill ha friår
Enligt Kim Öhman handlar det i Linköping om cirka 200 medlemmar som vill ha friår.
- Det är många som har sett fram emot det här. De flesta kommer från vård och omsorg.
- En del vill ha ett år, andra tre månader. Somliga har planer på att läsa, och andra känner att de vill ha tre till fyra månader och bara vara. Att bara få ta ett break mitt i livet, berättar Kim Öhman.
- Reglerna är sådana att arbetsförmedlingen tar fram en person som ska anställas i stället för den som går på friår.
- Men kommunen hittar bara hinder. De försenar ansökningarna, och så har de förbjudit cheferna att skriva på. Man kan nämligen inte köa för ett friår hos arbetsförmedlingen, om inte arbetsgivaren har skrivit på. De får inte ens lämna in ansökan till arbetsförmedlingen om den inte är påskriven, berättar Öhman.
Enligt Kim Öhman är det bara inom Kommunals område som man stoppar ansökningarna på det sätten.
- Lärarna har man inte gärna skrivit på ansökningar åt, annars har det inte varit tabu att underteckna blanketterna.

Regler för friår
1. Om det vid en vakanssituation finns övertalig personal som skulle kunna placeras i vakansen, beviljas inte ansökan.
2. Om det finns deltidsanställda som söker högre sysselsättningsgrad och kan ta friårsplatsen, beviljas inte ansökan.
3. Finns det vid söktillfället personer som har företrädesrätt till återanställning, det vill säga om de tidigare haft vikariat som löpt ut, behåller dessa företrädesrätten i nio månader. Ingen påskrift på ansökan.

- Om man hade varit lika nitisk när det gällde kunskapslyftet, skulle inte en enda kommunalare ha kunnat läsa på det.
- Med de här reglerna kommer inte en enda kommunalare att ha någon nytta av friårsreformen, anser Kim Öhman.
Linköpings alla arbetsgivare, både de privata och offentliga, har 180 helårsplatser att dela på.
Arbetstagare som går på friår uppbär 85 procent av a-kasseersättningen under friåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om