Kommunalråd uppvaktar minister

Linköpings kommun begär nu ytterligare ett möte med en minister angående dödläget för hur riktlinjerna för flygbuller ska tillämpas. Kommunen har kämpat stenhårt i många år med ett otal skrivelser och uppvaktningar gentemot Stockholm.

Linköping2012-03-10 05:07

Resultat har fram till dags datum varit att ingen vet vad som egentligen gäller vilket lämnat fältet öppet för överklaganden och tjänstemannastyre.

Skam den som ger sig
Upp emot 3 000 bostadsprojekt i form av färdiga lägenheter och detaljplaner ligger i farozonen om det inte bringas någon klarhet i vilka riktlinjer som ska tillämpas. Finns det inte en tillgång till bostäder så innebär det att tillväxtens förutsättningar begränsas kraftigt vilket får kommunalrådet Muharrem Demirok att brista ut i salvelsefulla termer.
- Linköping står inför två alternativ, antingen slutar vi att utveckla staden eller också tvingas vi göra som Kiruna och flytta hela staden, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok och får understöd av kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.
- Det är orimligt att landets femte största kommun inte ska kunna bygga något i staden bara för att det finns ett konstruerat problem. Nu måste regeringen sätta ned foten och bestämma vilka regler som ska gälla, dundrar ordförande Paul Lindvall och tillägger.
- Boverkets riktlinjer och Naturvårdsverkets tillämpning av miljöbalken är motstridiga. Saab har överklagat nybyggnation med hänvisning till miljöbalken, eftersom företaget befarar begränsningar i flygverksamheten.
- I korthet tillämpar Boverket riktlinjer för byggande som bygger på genomsnittsliga bullernivåer. Naturvårdsverken tillämpar miljöbalken, som utgår från maxbullervärden. De senare maxbullervärdena överskrids mycket kortvarigt då Gripenplan startar från Saabs flygfält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om