Kommunalt bråk om ekonomin

Dagens kommunfullmäktigesammanträde kan "på pappret" synas vara en okontroversiell tillställning om man enbart tittar på punkterna i den föreslagna dagordningen. Men precis som i fotboll är teori en sak och verkligheten en annan.

Lena Micko är kritisk till att Alliansen låter kostnaderna dra iväg.

Lena Micko är kritisk till att Alliansen låter kostnaderna dra iväg.

Foto:

Linköping2013-10-22 07:09


Under punkten "Delårsrapport för kommunen och prognos helår 3013" döljer sig ett tillfälle och anledning för oppositionen att ställa den sittande borgerliga majoriteten till ansvar för at man inte har koll på skattebetalarnas pengar.

Oförändrad skattesats
Förutom delårsrapporten ska även förslag till ny kommunal skattesats beslutas.
Sedan 2009 har Linköping tvåårsbudget men enligt kommunallagen tas dock beslut om skattesats varje år.
För år 2014 blir skatten 20,23 procent vilket är är en ökning med 25 öre, som beror på skatteväxling med landstinget. Här har miljöpartiet en annan uppfattning. I miljöpartiets budgetförslag för perioden 2013-2014 föreslog man att nuvarande kommunalskatt skulle höjas med 50 öre för olika framtidssatsningar. Men detta yrkande kommer nog inte att finna gehör hos fullmäktige.
Det är istället delårsrapporten som är det stora debattämnet.
Mest kritiska är socialdemokraterna som anser att kommunen omedelbart måste ta tag i de ökade kostnaderna inom sociala området.
Socialnämnden väntas gå med underskott, eftersom behovet av ekonomiskt bistånd fortsätter att öka och för att klara kostnaden för socialbidrag får nämnden tillskott som finansieras med medel som ska gå till att få människor i arbete.
- Helt fel. Vi vill se jobbsatsningar istället. Det är mycket oroande att så många tvingas till socialbidrag för att klara sig, behovet borde minska, inte öka.
Istället för att lägga pengar på socialbidrag borde vi kraftsamla för att se till att människor kan vakna på morgonen och ha ett jobb att gå till, säger Lena Micko, kommunstyrelsens vice ordförande.
-I delårsrapporten finns också siffror som visar att andelen hushåll med ekonomiskt bistånd är högre i Linköping än i städer som Norrköping, Jönköping, Västerås och Eskilstuna.
Det är tydligt att Linköping kan göra mer för att få människor i arbete. Det duger inte att Linköping presterar sämst, avslutar Lena Micko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om